Σεισμός Κροατία: Αυξήθηκαν οι νεκροί, ανάμεσά τους μια 12χρονη

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Κροατία: Αυξήθηκαν οι νεκροί, ανάμεσά τους μια 12χρονη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σεισμός Κροατία: Η Κροατία μετρά τις πληγές της από τον φονικό σεισμό τον 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην επαρχιακή πόλη Σίσακ

29.12.2020 | 19:32

Σεισμός Κροατία: Πέντε είναι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, μέχρι στιγμής, από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την κεντρική Κροατία, μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA. Τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους στην πόλη Γκλίνα, δήλωσε στην εφημερίδα Βέτσερνι Λιστ ο δήμαρχος της πόλης Στιέπαν Κοστάνιεβιτς, ενώ την πόλη Πέτρινια που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού έχασε τη ζωή της μια δωδεκάχρονη. Στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ μεταφέρθηκαν από την Πέτρινια 20 τραυματίες, οι δύο με σοβαρά τραύματα.

Η Σίσακ είναι παρόχθια ποτάμια πόλη και λιμένας της Κροατίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σάβου, 57 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ. Αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας, σιδηροδρομικό κόμβο και μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με μεγάλες εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου.

Σεισμός Κροατία: Ελληνίδα περιγράφει τις τρομακτικές στιγμές

Η διευθύνουσα του προξενικού γραφείου Ειρήνη Καπαράκη μιλά στο protothema.gr και περιγράφει το δυνατό χτύπημα του εγκέλαδου. Όπως αναφέρει την ώρα του σεισμού βρισκόταν εκτός προξενικού γραφείου με αποτέλεσμα να δει από κοντά το άγχος και την αγωνία των κατοίκων του Ζάγκρεμπ που έτρεχαν να σωθούν σε πάρκα και πλατείες.

«Ο σεισμός ήταν πολύ αισθητός στο Ζάγκρεμπ. Εκείνη την ώρα βρισκόμουν εκτός προξενείου και κατά την επιστροφή μου όλοι ήταν στους δρόμους. Είχε απίστευτη κίνηση, ο κόσμος ήταν σε πάρκα και πλατείες, ακούγονταν σειρήνες ασθενοφόρων και αστυνομικών αυτοκινήτων, ήταν μια πραγματικά δύσκολη στιγμή. Περνώντας οι ώρες φαίνεται να έχει καταλαγιάσει όλο αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός, μόνο κάποιοι μικροί σε ένταση που σχεδόν δεν τους έχουμε καταλάβει», υποστήριξε.

Αναφορικά με τους Έλληνες που ζουν στο Ζάγκρεμπ και σε όλη την Κροατία φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα καθώς μέχρι ώρας δεν έχουν επικοινωνήσει ούτε με την Πρεσβεία αλλά ούτε και με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Συνολικά σε όλη την Κροατία πρέπει να είμαστε γύρω στους 140 Έλληνες, με τους μισούς περίπου να ζούμε στο Ζάγκρεμπ. Μέχρι ώρας δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας που τυχόν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον σεισμό, αλλά ούτε και έχουμε κάποια ενημέρωση από την αστυνομία και από το υπουργείο εξωτερικών που επικοινωνήσαμε σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους. Ο σεισμός είχε μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια από τον προηγούμενο που είχαμε τον Μάρτιο. Εγώ στα τελευταία πέντε χρόνια που ζω εδώ δεν έχω ζήσει κάποιον παρόμοιο», επεσήμανε η κυρία Καπαράκη.

Exit mobile version