Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμός πολιτών Ελλάδα: Πότε ξεκινάει, ποια τα κριτήρια προτεραιοποίησης
ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ Η ΚΥΡΙΑΚΗ - Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Εμβολιασμός πολιτών Ελλάδα: Πότε ξεκινάει, ποια τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Εμβολιασμός πολιτών Ελλάδα: Ένα περιστατικό στους 471 που εμβολιάστηκαν ήπιας αλλεργικής αντίδρασης - Ποια τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό - Στις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Εμβολιασμός πολιτών Ελλάδα: «Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού. Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς». Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας». Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου. Υπενθυμίζεται ότι το έναυσμα προκειμένου να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας δόθηκε χθες, 27 Δεκεμβρίου, από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ξεκίνησαν, σκορπώντας την ελπίδα στις φετινές -διαφορετικές λόγω της πανδημίας- γιορτές.

Εμβόλιο εμβολιασμός Σωτηρία κορονοϊός

Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης

Η κα Θεοδωρίδου «άστραψε και βρόντηξε» για την παραπληροφόρηση. Οπως είπε «υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες – φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις – απόψεις, την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ για αυτό», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τρεις περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια μονάδα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο για αντιμετώπιση ηπίας αλλά και πιο σοβαρού αλλεργιακού επεισοδίου»

«Βαθμιαία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «θα εμβολιαστούν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ακόμα χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται».

Εμβόλιο εμβολιασμός Σωτηρία κορονοϊός

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση είναι:

Οσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Έχει διαπιστωθεί τους μήνες της πανδημίας αυτούς ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Ο λόγος για τους υγειονομικούς. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς», είπε η κ.Θεοδωρίδου. Εκείνοι αποτελούν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», πρόσθεσε. Ακολουθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρόνιοι πάσχοντες. «Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για κανένα από τα εμβόλια».

Εμβόλιο εμβολιασμός Σωτηρία κορονοϊός

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις. Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna. Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες. Τότε θα ξειινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα».

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις