Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit συμφωνία: Πώς βλέπουν οι Βρετανοί την επόμενη μέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit συμφωνία: Πώς βλέπουν οι Βρετανοί την επόμενη μέρα

Brexit συμφωνία: Μετά από σχεδόν 10 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία.

Brexit συμφωνία: Μετά από σχεδόν 10 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό, μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, λαμβάνει τέλος το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση και την αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε ένα άτακτο Brexit με δυσμενείς συνέπειες για το εμπόριο. Η εμπορική συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενη τη μεταβατική περίοδο του Brexit το οποίο τυπικά συντελέστηκε στο τέλος Ιανουαρίου.

Και μπορεί αυτό το διαπραγματευτικό θρίλερ να κράτησε πολύ, ωστόσο οι Βρετανοί ελπίζουν πως η τελική συμφωνία θα μπορέσει να ωφελήσει τη χώρα τους. «Είναι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο για τη χώρα, ώστε να τελειώσει με όλο αυτό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ασμπι, 62 ετών, άνεργος, κάτοικος της πόλης Μπόστον, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας. «Νομίζω ότι είναι ένα ωραίο, μακροπρόθεσμο χριστουγεννιάτικο δώρο. Πιστεύω ότι αυτό κράτησε πάρα πολύ καιρό».

Βρετανοί διαδηλώνουν για το Brexit

Ανακούφιση στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο επίσης επικρατεί ανακούφιση. «Η απουσία συμφωνίας θα ήταν καταστροφή», δήλωσε ο Σέιν Ο’ Νιλ, ο οποίος είναι «πολύ χαρούμενος που υπάρχει συμφωνία», παρότι «λυπημένος» που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προτιμούσα να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά νιώθω ανακούφιση που τελείωσε και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα», είπε.

Για τον Χάρι Βίνσεντ, «είναι ανακούφιση» που υπάρχει συμφωνία μετά όλα αυτά τα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας. Αναρωτιέται, όμως, αν η συμφωνία αυτή θα προσφέρει περισσότερα απ’ ό,τι θα πρόσφερε η συμμετοχή στην ΕΕ: «Οι συμβιβασμοί που κάναμε, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί συμφωνία, με κάνουν να αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις