Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συνταγή για ψωμί: Εξαιρετικά αφράτο αποτέλεσμα
PLUS

Συνταγή για ψωμί: Εξαιρετικά αφράτο αποτέλεσμα

Συνταγή για ψωμί: Η καραντίνα έστρεψε πολλούς στην κουζίνα, με τους περισσότερους εξ αυτών να πειραματίζονται με το ψωμί.

Συνταγή για ψωμί: Η καραντίνα έστρεψε πολλούς στην κουζίνα, με τους περισσότερους εξ αυτών να πειραματίζονται με το ψωμί. Οι συνταγές ψωμιού που κυκλοφορούν πολλές. Συνταγή για ψωμί στη γάστρα, συνταγή για ψωμάκια μπέργκερ, συνταγή για ψωμί του τοστ. Το ψωμί τρώγεται όλη μέρα, πηγαίνει με τα πάντα, γίνεται η τέλεια βάση για σπιτικά σαντουιτσάκια, οπότε πολύ λογικά οι συνταγές για ψωμί σάρωσαν το τελευταίο διάστημα. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια συνταγή για ψωμί, σχετικά εύκολη, και το αποτέλεσμα εξαιρετικά αφράτο.

Υλικά

-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-450 γρ. νερό

-10 γρ. αλάτι

-4 γρ. μαγιά ξηρή

ψωμί σε φέτες

Εκτέλεση

-Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού.

-Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε ένα δυο τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι ΠΟΛΥ υγρή και θέλει γρηγοράδα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.

-Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες).

-Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα και ψήνουμε στους 230° C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. (Κοινώς, βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία άδεια πρώτα και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη).

-Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα – περίπου 15 λεπτά ακόμα.

ψωμιά σταρένια
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις