Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 10.000.000 Έλληνες θα κάνουν αμέσως το εμβόλιο αν ακούσουν αυτό
ΕΛΛΑΔΑ

10.000.000 Έλληνες θα κάνουν αμέσως το εμβόλιο αν ακούσουν αυτό

Εμβόλιο κορονοϊού: Αν ο άνθρωπος δεν φοβόταν, δεν θα χρειαζόταν τη βοήθεια της επιστήμης και ο κόσμος θα ήταν καταδικασμένος σε αφανισμό.

Εμβόλιο κορονοϊού: Λίγες ημέρες μόνο μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και τα συναισθήματα εν μέσω πανδημίας, πολλά. Φόβος, αγωνία, θλίψη, στρες. Κι αν όλα αυτά πιστεύαμε πως θα μας συνοδεύουν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, η είδηση του εμβολίου έφερε χαμόγελα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ώρα της αλήθειας, έφτασε. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είναι πλέον γεγονός και η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο έτος με ελπίδα, μια λέξη που ήταν να μας εγκαταλείψει, κι ας λένε πως χάνεται πάντα τελευταία. Ο κίνδυνος, που είχε πει στα σπίτια όλων, αρχίζει δειλά – δειλά να χάνει την ισχύ του.

Περιμένοντας το πολυπόθητο εμβόλιο, που ελπίζουμε να ανοίξει τις… πύλες της ζωής που είχαμε συνηθίσει, καλούμαστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τον φόβο για το άγνωστο, αλλά και να ξεπεράσουμε την καχυποψία που υπάρχει. Ένα προϊόν επιστημονικής πρωτοπορίας που δημιουργήθηκε με πρωτοφανή για τα δεδομένα ταχύτητα, είναι λογικό για αρχή να προκαλεί επιφυλάξεις. Όχι μόνο σε αυτούς που υποστηρίζουν με θέρμη θεωρίες συνομωσίας, αλλά και στην πλειοψηφία, που έχει επιλέξει να εμπιστεύεται απόλυτα την επιστήμη – μια επιστήμη μάλιστα που έχει σώσει τον κόσμο από ασύλληπτες τραγωδίες.

Άντρας με μάσκα σε στάση

Εμβόλιο κορονοϊού: Το “θαύμα” της ιατρικής κοινότητας

Αυτό που συνέβη με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι τεράστια έκπληξη. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών οργανισμών, αλλά και χάρη στην ταχύτατη χαρτογράφηση του SARS-COV-2, τα 15 έτη που χρειάζεται συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου συρρικνώθηκαν στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας σε λιγότερο από ένα έτος, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά στη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, προκειμένου να λάβουν τα εμβόλια αυτά άδεια κυκλοφορίας.

Η ασφάλεια του εμβολίου είναι, υψηλού βαθμού. Το φωνάζουν νυχθημερόν οι επιστήμονες εντός κι εκτός συνόρων, όλοι εκείνοι στους οποίους καταφεύγουμε όταν κινδυνεύει η ζωή μας! Γιατί τώρα λοιπόν να μην τους εμπιστευτούμε;

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ώρα, η στιγμή που πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά, δείχνοντας σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα που έχει αφιερώσει αιώνες για το καλό της ανθρωπότητας. Τώρα, οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στη συλλογική δύναμη του ανθρώπου – σε επιστήμονες, εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, είναι όμως ο μόνος που οδηγεί στην ζωή, σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “κανονικότητα”. Θα αγκαλιάζουμε πάλι τους αγαπημένους μας, θα περπατάμε ξέγνοιαστα στους δρόμους, θα πίνουμε τον καφέ μας γελώντας! Χωρίς όμως να βάζουμε σε κίνδυνο τους συνανθρώπους μας.

Μάσκα ηλικιωμένος με εφημερίδα

Εμβόλιο κορονοϊού: Το “τίμημα” της άρνησης

Η ελευθερία της επιλογής όσον αφορά στον εμβολιασμό, είναι “ευλογία”, καθώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας υποχρεώσει να εμβολιαστούμε. Ωστόσο, κάθε απόφασή μας έχει και το τίμημά της. Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει τι θα κάνει, όμως δικαίωμα και των υπολοίπων είναι αν θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τον πληθυσμό. Με απλά λόγια, ο καταστηματάρχης μπορεί να μην σου επιτρέψει να μπεις στο μαγαζί, η αεροπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα να σου δείξει την πόρτα της εξόδου.

Αν οι φήμες για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές εταιρίες, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και γήπεδα που σκοπεύουν να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να σου επιτρέπουν την είσοδο, δεν είναι… μοχλός πίεσης αλλά το επόμενο στάδιο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

Γρήγορα όμως, μιας και τα εμβόλια που έχουμε εξασφαλίσει ως τώρα δεν φτάνουν ούτε για το 20% του πληθυσμού!

Αν ο άνθρωπος δεν φοβόταν, δεν θα χρειαζόταν τη βοήθεια της επιστήμης και ο κόσμος θα ήταν καταδικασμένος σε αφανισμό. Χωρίς τους πρωτοπόρους της σκέψης, δεν θα τολμούσαμε να τα βάλουμε με το άγριο πρόσωπο της φύσης.

Ο Τζόνας Σολκ όχι μόνον εφηύρε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, αλλά το δοκίμασε πρώτα στον εαυτό του και στα παιδιά του. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Texas Heart Institute Journal το 2012 καταμέτρησε 465 περιπτώσεις από το 1800 στις οποίες ιατροί πειραματίστηκαν πάνω στον εαυτό τους, με 140 από αυτές να αφορούν επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα, οκτώ θάνατοι ιατρών και άλλων ερευνητών, αλλά και σπουδαία πρόοδος στον πόλεμο εναντίον των ασθενειών σε 89% των περιπτώσεων.

Άνδρας με μάσκα διαβάζει εφημερίδα

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος.

Υπάρχουν αντιστάσεις, ευτυχώς όμως όσο περνάει ο χρόνος και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξομαλύνονται. Η κατάλληλη επικοινωνία των διαθέσιμων πληροφοριών, θα συμβάλει ώστε να κατανοήσουμε όλοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά και την αξία του εμβολιασμού και ενωμένοι, να βάλουμε τέλος σε αυτή την τραγωδία που μας έκλεψε εν μία νυκτί τη ζωή…

Βαρβάκειος αγορά μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις