Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ψυγεία εμβολίων Ελλάδα: Έφτασαν στην Αττική – Οι πρώτες εικόνες
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ψυγεία εμβολίων Ελλάδα: Έφτασαν στην Αττική – Οι πρώτες εικόνες

Ψυγεία εμβολίων Ελλάδα: Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου - Σε μυστική τοποθεσία, για λόγους ασφαλείας, βρίσκονται τα 14 ψυγεία, στα οποία θα τοποθετηθούν τα εμβόλια

Ψυγεία εμβολίων Ελλάδα: Το Σάββατο φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα, ενώ για να διατηρηθούν, χρειάζεται θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου. Κάθε ένα από τα ψυγεία χωράει 80.000 δόσεις. Αμέσως μόλις φτάσουν στη χώρα μας, θα μπουν σε αυτά τα ειδικά ψυγεία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν πρώτα στα νοσοκομεία (για τους υγειονομικούς) σε iso boxes με παγοκύστες και ειδικό καταγραφικό θερμοκρασίας. Η διάρκεια ζωής τους είναι μόλις 5 ημέρες σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμούς, δηλαδή θερμοκρασία απλού ψυγείου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται άμεσα, λόγω της μικρής αυτής διάρκειας ζωής.

Συνεπώς, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. πολίτες μέχρι τον Μάρτιο.

Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα, καθώς το μέρος όπου βρίσκονται τα ψυγεία δεν πρέπει να γίνει γνωστό σε καμία περίπτωση. Αυτός ήταν ο λόγος που όσοι ρεπόρτερ βρέθηκαν στον χώρο, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή πού πρέπει να πάνε και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε αναλυτική λίστα με τα ονόματα τους. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: δεν θα έπρεπε να αποκαλύψουν πού βρίσκονται τα ψυγεία.

1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει, από την πλευρά του, ότι σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα και με ραντεβού θα γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όταν έρθουν τα πολυπόθητα εμβόλια στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα, πλην της Κυριακής, και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης Εμβόλιο πανδημία ψυγεία αποθήκευσης

Αύριο η συνεδρίαση

Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ενέκριναν και δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η Ευρώπη περιμένει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών που αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας να έχει ξεκινήσει. Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει τελικά εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου, ώστε ο ΕΜΑ να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο «απελευθερώνοντάς» το στα 27 κράτη μέλη.

Στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς νοσοκομείων αναφοράς, καθώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ για συμβολικούς λόγους οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια.

Αναφέροντας ότι η έγκριση του εμβολίου αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι διανομές των δόσεων θα ξεκινήσουν αμέσως και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Έτσι στις 27, μία μέρα μετά δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς πέντε νοσοκομείων αναφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις