Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αφίξεις από Βρετανία: Νέα μέτρα μετά την μετάλλαξη του κορονοϊού
ΕΛΛΑΔΑ

Αφίξεις από Βρετανία: Νέα μέτρα μετά την μετάλλαξη του κορονοϊού

Αφίξεις από Βρετανία: Τεράστια ανησυχία προκαλέι στην Ευρώπη μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Αφίξεις από Βρετανία: Τεράστια ανησυχία προκαλέι στην Ευρώπη μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Μάλιστα ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της Βρετανίας καθώς η νέα αυτή μετάλλαξη φαίνεται να μεταδίδεται πολύ ευκολότερα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορονοϊού. Ωστόσο και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνος. Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πήρε τη σκυτάλη από τις υπόλοιπες ευρωπαιϊκές χώρες και θέτει σε εφαρμογή νέα μέτρα σχετικά με τις αφίξεις που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.  Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις».

Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Μέτρα στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της νέα μετάλλαξης του ιού, ο Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας). Την ίδια ώρα, η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Νωρίτερα, η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο». Από την πλευρά της, η Ισπανία ζήτησε «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πτήσεις από τη Βρετανία. «Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα», επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.

Μέρκελ, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ συζήτησαν για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί στη Βρετανία είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

μερκελ και μακρόν μιλούν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις