Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δανία βιασμοί: Αυστηροποιείται η νομοθεσία για το σεξ χωρίς συναίνεση
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία βιασμοί: Αυστηροποιείται η νομοθεσία για το σεξ χωρίς συναίνεση

Δανία βιασμοί: Αντίστοιχη νομοθεσία που εισήχθη στη γειτονική Σουηδία το 2018 οδήγησε σε αύξηση κατά 75% των καταδικαστικών αποφάσεων

Δανία βιασμοί: Σε ποινικοποίηση  του σεξ χωρίς ρητή συναίνεση προχώρησε σήμερα η Δανία, αυστηροποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη νομοθεσία για τους βιασμούς. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει διεύρυνση των περιπτώσεων που μπορεί να συνιστούν βιασμό. «Τώρα, θα είναι σαφές, ότι εάν δεν συναινούν και οι δύο πλευρές στο σεξ, τότε αυτό είναι βιασμός», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την παλιά νομοθεσία οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν ότι το πρόσωπο που κατηγορούνταν ότι διέπραξε βιασμό είχε χρησιμοποιήσει βία ή επιτέθηκε σε πρόσωπο που δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί.

Αντίστοιχη νομοθεσία που εισήχθη στη γειτονική Σουηδία το 2018 οδήγησε σε αύξηση κατά 75% των καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις βιασμού. Περίπου 11.400 γυναίκες τον χρόνο στη Δανία πέφτουν θύματα βιασμού ή υφίστανται απόπειρες βιασμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Δανία έγινε η 12η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει ως βιασμό τη μη συναινετική σεξουαλική συνεύρεση. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για τις γυναίκες στη Δανία καθώς στέλνει ξεπερασμένους και επικίνδυνους νόμους για τον βιασμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και βοηθά να δοθεί τέλος στον διάχυτο στιγματισμό και την ενδημική ατιμωρησία για αυτό το έγκλημα», ανέφερε η ερευνήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών Άννα Μπλους. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

γυναικα στο κρεβάτι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις