Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/12: Αυστηρή προειδοποίηση Γραβάνη - Πώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση για το Ρεβεγιόν

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1155 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυστηρή προειδοποίηση Γραβάνη

Ο καθηγηγτής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ 100,3 και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την περίοδο των γιορτών. Ο καθηγητής έστειλε αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας πως «δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 νεκρούς σε 40 μέρες».

Όλοι οι ειδικοί ανησυχούν για την περίοδο των γιορτών και συγκεκριμένα τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς ο κόσμος θα μετακινηθεί, θέλει να κάνει ρεβεγιόν και γενικότερα θα υπάρξει μια χαλαρότητα. Αυτός ο φόβος είναι και ο λόγος αυτών των προειδοποιήσεων καθώς τα κρούσματα ναι μεν πέφτουν αλλά πολύ πιο αργά από αυτό που περίμεναν κυβέρνηση και ειδικοί και οι εορταστικές μέρες αποτελούν κίνδυνο αναζοπύρωσης.

Προειδοποίηση Τσακρή για σκληρότερα μέτρα

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσακρής προειδοποίησε πως τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, γεγονός που εκτός απροόπτου θα οδηγήσει στην επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο. «Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο.

Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.  Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.  Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Πώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση για το Ρεβεγιόν

Τέλος, sms μετακίνησης με κωδικό  6 πρέπει να στείλουμε, σύμφωνα με πληροφορίες,  για να μεταβούμε χωρίς πρόστιμο στο σπίτι που θέλουμε να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο για την παραμονή ή ανήμερα τα Χριστούγεννα και τις αντίστοιχες ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για τον κωδικό του sms που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο.

Οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα είναι διαφορετικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε ξεκάθαρο εχθές το γεγονός ότι στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθόλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 10 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις