Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κικίλιας ενημέρωση κορονοϊός: Προειδοποίηση για αυστηρά τοπικά lockdown
ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κικίλιας ενημέρωση κορονοϊός: Προειδοποίηση για αυστηρά τοπικά lockdown

Κικίλιας ενημέρωση κορονοϊός: Οι επιβαρυμένες περιοχές - Επιχείρηση ''Ελευθερία''

Κικίλιας ενημέρωση κορονοϊός: Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εστίασε στις ”κόκκινες” περιοχές της χώρας ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρά τοπικά lockdown. Ο υπουργός χτύπησε το καμπανάκι για την Κοζάνη και την Δυτική Αττική με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει αυτή τη στιγμή. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε Κιλικίς, Ξάνθη, Γρεβενά, Ροδόπη Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Λάρισα και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα. Να παρακαλέσω θερμά τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας», είπε ο κ. Κικίλιας. «Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών» συνέχισε ο υπουργός Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στη Δυτική Αττική ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κοζάνη.

Ο Κικίλιας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό

Επιχείρηση ”Ελευθερία”

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε και για την ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων λέγοντας ότι «η λέξη ελευθερία τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο αλλά όσοι εμβολιαστούν θα χρειαστεί να κάνουν και δεύτερο και τρίτο εμβόλιο αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Σήμερα δημοσιεύτηκε και το έντυτο συναίνεσης που έχει φτάσει στα εμβολιαστικά κέντρα. Στα παραρτήματα του εγχειριδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνει κάθε πολίτης πριν του χορηγηθεί το εμβόλιο αλλά και ένα έντυπο συναίνεσης «μετά από ενημέρωση για ενήλικες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση».

Στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, αν έχουν κάποια γνωστή αλλεργία, αν είχαν κάποια σημαντική αντίδραση μετά από εμβολιασμό και αν έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Όσον αφορά το έντυπο συγκατάθεσης θα συμπληρώνεται από «νόμιμο εκπρόσωπο/δικαστικό συμπαραστάτη» ή από κάποιον «οικείο» του ενήλικα που δεν μπορεί να δώσει προφορική συγκατάθεση.

Δείγματα κορονοϊού σε εργαστήριο

Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

«Από αύριο το πρωί το υπουργείο Υγείας από τις 9:00 έως τις 16:00 θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας την εθελοντική συγκατάθεση των υγειονομικών για τον εμβολιασμό τους.

«Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς, μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας. «Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Κρούσματα σήμερα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1190 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δύο κυρίες περπατούν στην παραλία Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις