Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις»

Ελληνοτουρκικά Δένδιας: Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, την κάλεσε για άλλη μια φορά να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Ελληνοτουρκικά Δένδιας: Στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις. Μάλιστα είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απαραίτητες όχι τόσο για τον τιμωρητικό τους χαρακτήρα αλλά κυρίως ήταν μια πράξη που υπενθύμιζε στην τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να κάνει ο,τι θέλει.

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, την κάλεσε για άλλη μια φορά να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες ενώ διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Εξηγώντας τι εννοεί με τον εποικοδομητικό διάλογο, είπε πως μιλά για ένα διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και για ένα διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Ειδικότερα, εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να λάβει το σωστό μήνυμα αυτών των αποφάσεων και η τουρκική κυβέρνηση προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, να επανεκιννήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ο Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη

Η στάση της ΕΕ

Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας επειδή θέλει να καταστεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι σημαία ευκαιρίας, μια περιορισμένη χρονικά επιλογή μόνο για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ ή βαρύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αποσαφήνισε. Υπό αυτό το πρίσμα, διαμήνυσε πως αν αυτό γίνει εμφανές, η Ελλάδα είναι πάντοτε πρόθυμη.

Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση που κράτησε η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία με τον ίδιο να απαντά πως θα ήθελε μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας. Συνοψίζοντας την απάντησή του, είπε πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την ΕΕ να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αυτό της επιβολής κυρώσεων όπως αυτών των ΗΠΑ και εκτίμησε ότι αυτό πρόκειται να συμβεί σύντομα, εκτός και αν αλλάξει πορεία η Τουρκία.

Ο Δένδιας με μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις