Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη κορονοϊού Βρετανία: Τι είναι το νέο στέλεχος που εμφανίστηκε
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορονοϊού Βρετανία: Τι είναι το νέο στέλεχος που εμφανίστηκε

Μετάλλαξη κορονοϊού Βρετανία: Η μετάλλαξη του ιού έχει πάρει την κωδική ονομασία «VUI - 202012/01».

Μετάλλαξη κορονοϊού Βρετανία: Οι απίστευτες εικόνες συνωστισμού έξω από τα Harrods και η χαλαρότητα από τον κόσμο μετά τη λήξη του lockdown στη Βρετανία, οδήγησαν χθες τις αρχές να εξετάσουν νέα μέτρα ενώ όπως μετέδωσε το BBC είναι πιθανό το Λονδίνο να τεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σα βόμβα ”έσκασε” η είδηση ότι στη Βρετανία εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος του Covid-19 που εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να σχετίζεται με τα αυξανόμενα κρούσματα στο Λονδίνο και τα νοτιοδυτικά της χώρας. Μάλιστα το νέο αυτό στέλεχος έχει εντοπιστεί σε χίλια άτομα ωστόσο δεν είναι πιο θανατηφόρο από αυτά που έχουν ανιχνευτεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η μετάλλαξη του ιού έχει πάρει την κωδική ονομασία «VUI – 202012/01».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού συμπεριφέρονται διαφορετικά», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφερόμενη στις πληροφορίες για την εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού στη Βρετανία. Επισήμανε ότι, αυτό που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο «είναι να δουν αν υπάρχουν αλλαγές στα εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτό θα ελεγχθεί για όλες τις παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές συμπεριφέρονται διαφορετικά», πρόσθεσε.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αγγλία ίσως να οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων.

Ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. «Αν και κυρίως στο νότο, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από χίλια κρούσματα σε 60 τοπικές κοινότητες και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία». Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους SArs-CoV-2. Μια πληρέστερη εικόνα του εάν συνδέεται με διαφορές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου θα εμφανιστεί καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις