Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εμβόλιο κορονοϊού Κοντοζαμάνης: Ο υφυπουργός Υγείας μιλά για τους εμβολιασμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο κορονοϊού Κοντοζαμάνης: Ο υφυπουργός Υγείας μιλά για τους εμβολιασμούς

Εμβόλιο κορονοϊού Κοντοζαμάνης: τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης

Εμβόλιο κορονοϊού Κοντοζαμάνης: Για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και το σχέδιο που προβλέπεται να ακολουθηθεί στη χώρα μας μίλησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης», ενώ τόνισε ότι «τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται και μόλις έρθουν τα εμβόλια οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες». Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 υπογράμμισε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρείες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ», ενώ διευκρίνισε πως «τα εμβόλια ήδη κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις».

Σημείωσε, δε, ότι «η μεγίστη δυνατότητα εμβολιασμού με βάση το σχεδιασμό είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα». Για τα φαρμακεία διευκρίνισε ότι «δε θα γίνονται εκεί τα εμβόλια, ωστόσο οι πολίτες μέσω των φαρμακείων θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού».  Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός δήλωσε πως ήδη γίνεται προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα, ενώ σημείωσε πως «τα κρούσματα πέφτουν, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών».

Οικογένεια κάνει βόλτα σε στολισμένο δρόμο

Προειδοποιήσεις από Εξαδάκτυλο

Αυτή ακριβώς η εορταστική περίοδο είναι που ανησυχεί και την κοινότητα των επιστημόνων. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προειδοποίησε πως είναι παρακινδυνευμένο να ανοίξει κι άλλο η αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι «αν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα ζήσουμε σε 2-3 βδομάδες ένα δράμα, την εποχή που θα έπρεπε να ζούμε την ευτυχία της έναρξης των εμβολιασμών». Παράλληλα, μεγάλη είναι και η ανησυχία σχετικά με τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, με τον κ. Εξαδάκτυλο να λέει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφάλεια βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας.» «Ο ιός μεταδίδεται όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων. Μας έχει κοστίσει πολύ ακριβά και έχει κοστίσει και στην εκκλησία. Δεν εξαιρείται κανένας χώρος και κανένας άνθρωπος από τα μέτρα», υπογράμμισε και αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων από την εκκλησία είπε: «Να αποδεχτούν τα μέτρα, να μη γίνονται παραλειτουργίες. Δεν είναι ανάγκη να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό διωγμό».

Αρκουμανέας: Αργή αποκλιμάκωση πανδημίας

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας τον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί λόγω του lockdown. Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε, επίσης, ότι μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας, το οποίο θα ανακοινώνεται κάθε Τετάρτη και πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το 6%.  Αναφερόμενος στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση για αυτό γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες και έλεγχοι όταν βλέπουμε να υπάρχει έξαρση κάπου είναι από τη μη τήρηση των μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα διπλό βιβλίο καταγραφής των κρουσμάτων και πως ο ΕΟΔΥ κάνει ακριβέστατη καταγραφή.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει ιδιωτικά εργαστήρια να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ και στις περιπτώσεις αυτές ενημερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τόνισε, πάντως, ότι το αν καθυστερήσει ένα εργαστήριο να δηλώσει πέντε κρούσματα, αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα της χωράς.

Τέλος ανέφερε ότι σήμερα διενεργούνται γρήγορα τεστ στο Σύνταγμα, τον Άλιμο και τη Δυτική Αττική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις