Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 13/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 13/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 13/12: O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 693 νέα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα για το τελευταίο 24ωρο.

13.12.2020 | 18:22

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 13/12: Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000. Αυξήθηκαν σε σχέση με χθες οι θάνατοι, σταθερά ψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 693, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 124534 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 52.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3625 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 552 (70.7% άνδρες).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες. 5109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πρεμιέρα σήμερα για το click away – «Παγωμένη» η αγορά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

«Μουδιασμένους» βρίσκει τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες η πρεμιέρα του click away στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το click away για το λιανεμπόριο το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Καταναλωτές και καταστηματάρχες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέο καθεστώς αγορών καθώς απαγορεύεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα και η παραλαβή των προϊόντων θα γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας. H κίνηση της αγοράς στην Ερμού και τον Πειραιά ήταν ιδιαίτερα υποτονική και πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα -ως πρώτη μέρα- είναι προαιρετική η λειτουργία τους, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν πως από αύριο θα ξεκινήσει να κινείται η αγορά.

Δερμιτζάκης: Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν – Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά

Αρνητικός στο click away, που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. “Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα” προειδοποίησε ο καθηγητής.

“Αν η χώρα έμενε όπως ήταν μέχρι χθες, νομίζω ότι δε θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθεί (…) με δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς” επέμεινε.

“Υπάρχει μεγάλη αστάθεια για το πώς γίνεται ο έλεγχος της πανδημίας της μετάδοσης, δεν υπάρχει σταθερή μείωση, αν υπήρχε τότε θα έλεγα είναι αργό αλλά σταθερά αργό, που σημαίνει προβλέψιμο. Αν κάνουμε εμβόλιο στη φάση κορύφωσης κινδυνεύουμε να ευνοήσουμε την εξάπλωση του ανθεκτικού ιού, κι αυτό είναι παγκόσμιο θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα” ξεκαθάρισε.

Με προσοχή το ρεβεγιόν

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ”.

Exit mobile version