Αυστραλία: Βρέθηκε το μεγαλύτερο ηλικιακά ψάρι στον πλανήτη

PLUS

Αυστραλία: Βρέθηκε το μεγαλύτερο ηλικιακά ψάρι στον πλανήτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αυστραλία: Μια νέα ανακάλυψη δημιούργησε ιδιάζουσες εντυπώσεις σχετικά με ένα ψάρι, το οποίο ενδέχεται να έζησε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

11.12.2020 | 08:45

Αυστραλία: Σε μια εντυπωσιακή ανακοίνωση προχώρησαν επιστήμονες από την Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν μία πέρκα 81 ετών στα ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας. Το ψάρι, το οποίο ανήκει οικογένεια των «λουτιανιδών», στα αγγλικά φέρει την κοινή ονομασία midnight snapper, ενώ η επιστημονική του ονομασία  είναι Macolor macularis. Πιθανότατα είναι το γηραιότερο τροπικό ψάρι στον κόσμο, καθώς οι ερευνητές ορίζουν ως έτος γέννησής του το 1939. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι «πρόλαβε» τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μπορεί να υπήρξε και μάρτυρας των μεγάλων ναυμαχιών ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από την άλλη, η ανακάλυψη του ψαριού δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης που ήθελε να καταγράψει το ποσό διαβίωσης των ψαριών του κοραλλιογενούς υφάλου. Η 81χρονη πέρκα προστέθηκε τώρα σε μια ομάδα μόλις 10 ακόμη «υπερήλικα» ψάρια, καθώς τα υπόλοιπα 10 ξεπερνάνε σε ηλικία τα 60 έτη. Ο Brett Taylor, βιολόγος που ειδικεύεται στα ψάρια, ηγήθηκε της μελέτης και δήλωσε: «Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα ψάρια που βρήκαμε σε ρηχά, τροπικά νερά ήταν περίπου 60 ετών», είπε.  «Έχουμε εντοπίσει δύο διαφορετικά είδη εδώ που γίνονται οκτογενή και πιθανώς μεγαλύτερα».

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως η σχετική έρευνα θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς το μήκος και η ηλικία των ψαριών θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή. «Παρατηρούμε τα ψάρια σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη – με διαφορετικές θερμοκρασίες νερού – για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούν να αντιδράσουν όταν οι θερμοκρασίες θερμαίνονται παντού», είπε ο Brett Taylor.

 

 

400 χρόνια οι καρχαρίες

Το οκτογενές ψάρι δεν είναι το παλαιότερο θαλάσσιο πλάσμα που υπάρχει. Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι είναι εγγενείς στις Αρκτικές θάλασσες, είναι το μακρύτερο ηλικιακά σπονδυλωτό στη Γη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπολόγισαν ότι αυτοί οι καρχαρίες ζουν τουλάχιστον 400 χρόνια, σχεδόν δύο αιώνες περισσότερο από τις φάλαινες.

Δείτε ακόμη

Μήπως το παρακάνεις με τον καφέ και δεν το ξέρεις;
Πώς να μάθετε κιθάρα μόνοι σας
Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων VS κοινό αλάτι – Ποιο είναι πιο υγιεινό
Exit mobile version