Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Κυρώσεις ατομικά και όχι συνολικά στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Κυρώσεις ατομικά και όχι συνολικά στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής - Σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται η Καθημερινή. Το σχέδιο είναι στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία, ενώ σημειώνεται ότι τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Σύνοδος Κορυφής: “Ατομικές κυρώσεις” για τις γεωτρήσεις

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου. Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε “μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου”. Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής είναι η Ανατολική Μεσόγειος και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. «Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Μήνυμα Μητσοτάκη

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά πλούσια» την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, ανέφερε πως το δεύτερο θέμα το οποίο έχει ιδιαίτερα σημασία αφορά στην εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέση η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης, Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν».

Σύνοδος Κορυφής: Επίθεση Ερντογάν

Σε υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας επέλεξε να κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την τουρκική προκλητικότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος προτίμησε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα κάνει πολιτική πάνω σε ψέματα. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.», ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας και δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική με το ψέμα».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγα λεπτά πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι». Χθες ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αδιάφορος απέναντι στο ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρώπη: «Μια οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν πολύ την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε πως άλλωστε από το 1963 η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις στην Τουρκία.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι συζητούν τα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποιεί επίσκεψη γοήτρου στο Μπακού, για να παρακολουθήσει την «Παρέλαση Νίκης» από κοινού των αζερικών και των τουρκικών δυνάμεων. Πρόκειται για μία επίδειξη ισχύος που επισφραγίζει, μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο, με την αποδοχή της Ρωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις