Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/12: Αύριο οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1677 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119720, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. 5038 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33160 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου βρίσκεται προ των πυλών με την κυβέρνηση όμως να βρίσκεται σε προβληματισμό. Οι σκηνές έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά την λήξη του lockdown στην Αγγλία, «τρομάζουν» την κυβέρνηση και ενδεχομένως «φρενάρουν» τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με πηγές, στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Το μπλακ αόυτ στις μεταφορικές είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ανυπομονησίας και της διάθεσης που έχει ο κόσμος να φωνίσει. Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, έπειτα πάντα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εμφανίζονται να μοιράζονται την ίδια αγωνία. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω.

Τι είπε ο Πέτσας

Ήδη, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι από αύριο Πέμπτη έως το αργότερο μέχρι το Σάββατο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη εξίσωση, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια πτώση των δεικτών για εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Μας απασχολεί, όμως, και η κινητικότητα, που είναι αυξημένη κατά 20%-25% σε σχέση με το πρώτο lockdown». Η κόπωση είναι κακός σύμβουλος για όλους μας, τόνισε.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν πολλές δραστηριότητες, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα σχολεία κλπ., ενώ δεν υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή για δυο ταχύτητες στο άνοιγμα περιφερειών της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι παραμένει άνιση.

Δερμιτζάκης: Μικρότερη από την αναμενόμενη η βελτίωση

Για την πορεία της πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης. Ο καθηγητής παραδέχτηκε πως υπάρχει βελτίωση,  αλλά όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Αυτή η βελτίωση όμως για μένα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που περιμέναμε». Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε κάτω από χίλια κρούσματα  και πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά από αυτό μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά και μάλιστα μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη και την εστίαση γιατί αυτό θα μειώσει τον συνωστισμό καθώς η εστίαση θα βοηθήσει να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα καταστήματα.

«Υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ανοίξου με, ό, τι μπορούμε να ανοίξουμε, όχι όλα μαζί. Εμπόριο, εστίαση, ο κόσμος θα διοχετευθεί εκεί μειώνοντας τον συνωστισμό»  είπε και επεσήμανε σε κάθε περίπτωση πως «Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.» Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Δερμιτζάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως υφίσταται ζήτημα όταν έχεις κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να μην κάνεις εξαιτίας αυτού και το εμβόλιο για κορονοϊό. Μάλιστα τόνισε πως σκοπεύει να το κάνει και ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις