Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μέδουσα 2020 Τουρκία: Παραλίγο επεισόδιο και με την Αίγυπτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέδουσα 2020 Τουρκία: Παραλίγο επεισόδιο και με την Αίγυπτο

Μέδουσα 2020 Τουρκία: Στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Μέδουσα», που προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγκυρα, η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» πλησίασε επικίνδυνα μια αιγυπτιακή φρεγάτα, βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας

Μέδουσα 2020 Τουρκία: Εικόνες που αποδεικνύουν την υπεροχή των Ενόπλων Δυνάμεων – από την άσκηση «Μέδουσα 10» με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Η στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και σκοπός της ήταν η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων των πέντε χωρών.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση «Μέδουσα 10» με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της DVDay παρακολούθησαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και περιέλαβε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και ενώ Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν τις συμμαχίες τους, συνδέοντας τον αραβικό κόσμο με το Παρίσι, μέσω της άσκησης «Μέδουσα», η Τουρκία εκνευρίζεται επικίνδυνα. Η τουρκική ενόχληση που εμφανίστηκε αρχικά με δηλώσεις της εκπροσώπου του γειτονικού υπουργείου Άμυνας και δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, για την άσκηση στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρος, έγινε αφορμή και για ένα επεισόδιο κατά την πραγματοποίηση της άσκησης, το οποίο σημειώθηκε μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής φρεγάτας.

Το επεισόδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θερμόμετρο ανέβηκε ενώ η «Μέδουσα» ήταν σε εξέλιξη, με τουρκικά σκάφη να έχουν βρεθεί στην περιοχή και να την παρακολουθούν στενά. Η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» πλησίασε μια αιγυπτιακή στον χώρο της άσκησης, βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Ο διοικητής της αιγυπτιακής φρεγάτας κινήθηκε προς την τουρκική και απαίτησε να εγκαταλείψει την περιοχή, η οποία είχε δεσμευτεί για την άσκηση, με την «Κεμάλ Ρέις» να αλλάζει τελικά πορεία και να απομακρύνεται, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την οργή της Αγκυρας απέναντι στις διπλωματικές κινήσεις και τα συμμαχικά σχήματα που δημιουργεί η Αθήνα.

Η εξέλιξη της «Μέδουσας» σε πολυεθνική άσκηση στέλνει ισχυρό μήνυμα ενότητας, τονίζουν στρατιωτικές πηγές, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που παρακολούθησε την ολοκλήρωση της άσκησης, μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν υποχωρεί η Τουρκία

Η Τουρκία δεν φαίνεται να υπολογίζει την Ευρώπη, εκδίδοντας navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νοτιανατολικά της Κρήτης, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ προχώρησε σε αντι -navtex σχετικά με περιοχή στο Καρπάθιο πέλαγος, την οποία χαρακτηρίζει τουρκική. Σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η Αθήνα είναι αυτή που συνεχίζει τις «προκλητικές και κλιμακούμενες στρατιωτικές της δραστηριότητες, ανακοινώνοντας 24 στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με 11 navtex και 12 notam από τις 20 Οκτωβρίου». Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι αυτή κρατά κλειστά τα κανάλια του διαλόγου και επιχειρεί να λύσει διμερή ζητήματα με την Τουρκία αντί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δεν σταματά να επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της στάσης του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δηλώνοντας ότι ελπίζει η Γαλλία να απαλλαγεί σύντομα από αυτόν, χαρακτηρίζοντάς τον πρόβλημα για τη Γαλλία σε επικίνδυνους γι’ αυτήν καιρούς.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στο Παρίσι και η συνάντηση με τον Μακρόν, μετά και τη δήλωση του Γάλλου προέδρου για συνεργασία των δύο χωρών σε σχέση με τη σταθεροποίηση της περιοχής. Η Αίγυπτος παρενέβη, μαζί με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τον Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες και κατάφεραν να μπλοκάρουν ψήφισμα υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, που επιχείρησε να περάσει η Τουρκία, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Δείτε ακόμη

Διαταγή Φλώρου: “Ετοιμαστείτε”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις