Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

25

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δώρο Χριστουγέννων 2020 αναστολή: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2020 αναστολή: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Δώρο Χριστουγέννων 2020 αναστολή: Τι γίνεται, όμως, με τους μήνες που ήταν σε αναστολή σύμβασης;

Δώρο Χριστουγέννων 2020 αναστολή: Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που φέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι συμμετέχει το Κράτος σε μεγάλο ποσοστό, λόγω των αλλεπάλληλων αναστολών σε πληττόμενους κλάδους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι το Δώρο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου και όχι αργότερα, όπως συνέβη με το Δώρο Πάσχα. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τι γίνεται, όμως, με τους μήνες που ήταν σε αναστολή σύμβασης; Σ’ αυτήν τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Οι υπόλοιπες ημέρες καλύπτονται από το Κράτος αλλά με βάση τον πραγματικό τους μισθό, δηλαδή την αναλογία της ειδικής αποζημίωσης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν. Από την άλλη, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, καθώς η «ΕΡΓΑΝΗ» διαθέτει τα στοιχεία για τους επτά αυτούς μήνες (Μάιος έως Νοέμβριος), ενώ το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά μόνο στις αναστολές του Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις