Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εστιατόρια κορονοϊός: Ειδικοί συνιστούν να μην μιλάμε
ΚΟΣΜΟΣ

Εστιατόρια κορονοϊός: Ειδικοί συνιστούν να μην μιλάμε

Εστιατόρια κορονοϊός: Ωστόσο αρκετοί άλλοι πελάτες στο ίδιο εστιατόριο δεν μολύνθηκαν αν και βρέθηκαν πιο κοντά στον φορέα

Εστιατόρια κορονοϊός: Οι πελάτες των εστιατορίων θα πρέπει να αποφεύγουν την ομιλία την ώρα που γευματίζουν, συνιστούν ερευνητές που διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί και σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μέτρων!

Προτείνουν μάλιστα στους υπεύθυνους των εστιατορίων να τοποθετήσουν διαχωριστικά ταμπλό μεταξύ των πελατών τους ή να τους βάζουν να καθίσουν σε χωριστά δωμάτια για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Οι ερευνητές είχαν μελετήσει μια έξαρση νωρίτερα φέτος της πανδημίας σ’ ένα εστιατόριο στο Τζεοντζού της Νότιας Κορέας, που ενισχύει και πάλι τα μέτρα για την αναχαίτιση του Covid-19. Aφού εξέτασαν προσεκτικά τις εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, πήραν συνεντεύξεις από τους θαμώνες και προχώρησαν σε ιχνηλάτηση των επαφών τους, συμπέραναν ότι ένας πελάτης μολύνθηκε από απόσταση 6.5 μ. μολονότι εκτέθηκε για μόλις πέντε λεπτά! Ένας άλλος μολύνθηκε σε απόσταση 4,8 μ. μετά από δεκαπεντάλεπτη έκθεση και ουδείς εκ των δύο είχε άμεση επαφή με τον φορέα του κορονοϊού.

Η ροή του αέρα

Ωστόσο αρκετοί άλλοι πελάτες στο ίδιο εστιατόριο δεν μολύνθηκαν αν και βρέθηκαν πιο κοντά στον φορέα. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τη ροή του αέρα που δημιούργησαν τα κλιματιστικά οροφής για να δουν πώς μεταδόθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση ο κορονοϊός. Σύμφωνα με τις τωρινές οδηγίες των ειδικών για το social distancing σε κλειστούς χώρους , όπως εστιατόρια, καφέ και γυμναστήρια, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις έως και δύο μέτρων για την αποφυγή επαφής με σταγονίδια φορέων που μεταδίδονται με το φτάρνισμα, το βήχα ή την ομιλία.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Νότιας Κορέας, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα σταγονίδια αυτά πιθανώς μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερες αποστάσεις επειδή το εστιατόριο διέθετε κλιματιστικά οροφής. «Η μεταφορά των σταγονιδίων μπορεί να γίνει σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων αν υπάρχει άμεση ροή αέρα από ένα μολυσμένο πρόσωπο», αναφέρουν στη μελέτη του στην επιθεώρηση Journal of Korean Medical Science. «Ως εκ τούτου απαιτούνται επικαιροποιημένες οδηγίες για την πρόληψη, την ιχνηλάτηση επαφών και την καραντίνα ώστε να ελεγχθεί η διασπορά αυτής της λίαν μολυσματικής ασθένειας».

Οι ερευνητές συνιστούν ακόμη να τοποθετούνται διαχωριστικά ταμπλό ανάμεσα στα τραπέζια στα εστιατόρια και τις καφετέριες ή να κάθονται οι πελάτες σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων. Πέραν τούτων «οι πελάτες θα πρέπει να βγάζουν τις μάσκες μόνον στη διάρκεια του γεύματος και να τις φορούν πριν και μετά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τις συζητήσεις, τη δυνατή ομιλία και τις φωνές ενόσω γευματίζουν», προσθέτουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις