Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 6/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 6/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 6/12: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες - Δραματικός αριθμός διασωληνωμένων

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 6/12: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 904 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 101 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα για να αρχίσει ο εμβολιασμός – Προσοχή μέχρι τον Μάιο

Την ανάγκη να μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα, ώστε να μην καταστεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, τόνισε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε “είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, οπότε και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. “Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε ότι τα εμβόλια θα έρθουν γρήγορα και η συμμετοχή θα είναι η μεγαλύτερη. “Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος ενημερώνεται ακόμα, έχει ενδοιασμούς επειδή βγήκε γρήγορα το εμβόλιο, ωστόσο πιστεύω ότ τελικά η συμμετοχή θα είναι μεγάλη”, τόνισε.

Η άρση των μέτρων

Ερωτηθείς για το την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. “Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα.

Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό”, τόνισε.

Πώς θα γίνουν τα εμβόλια

Το σχέδιο εμβολιασμού της χώρας περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας». Όπως είπε, «όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο. Για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η έκδοση και απόδειξη σχετικών πιστοποιητικών. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται από το κράτος μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους. Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ. Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Τρεις τρόποι για ραντεβού

Επιπλέον, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται μετά από ραντεβού με τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή συνωστισμού. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει η σχετική αίτηση. Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε online διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε για αυτούς που είναι  πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι  συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο σπίτι του. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μέριμνα προκειμένου να στηθεί ένα γιγαντιαίο τηλεφωνικό κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί δέχεται 1 εκατομμύριο κλήσεις την ημέρα.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική

135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου

123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης

129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης

144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις