Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τεχνητή νοημοσύνη – ζωγραφική: Μια πρωτοποριακή μέθοδος
PLUS

Τεχνητή νοημοσύνη – ζωγραφική: Μια πρωτοποριακή μέθοδος

Τεχνητή νοημοσύνη – ζωγραφική: Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για ζωγραφική και το πρώτο έργο πουλήθηκε σε τιμή -ρεκόρ.

Τεχνητή νοημοσύνη – ζωγραφική: Ίσως έχουμε εξοικειωθεί με τη σταδιακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις θετικές επιστήμες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν αυτή τίθεται στην υπηρεσία της τέχνης. Ξάφνιασε, λοιπόν, η είδηση ότι μια γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τέχνης προωθεί ως μια νέα μορφή έργα, τα οποία δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αυτή τη φορά με χρήση αλγόριθμων, που συνδυάζουν την προϊστορική τέχνη των σπηλαίων με τα γκραφίτι.

Η Obvious έχει ήδη πουλήσει σε δημοπρασία των Christies στη Νέα Υόρκη το 2018 έναν πίνακα -τον πρώτο-  κατασκευασμένο με τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) με ποσό ρεκόρ 430.000 δολάρια. Ο πίνακας με τίτλο Portrait of Edmond de Belamy πωλήθηκε τότε 4.320 φορές πάνω από την τιμή εκκίνησης, η οποία ήταν 10.000  δολάρια.

Τεχνητή νοημοσύνη – ζωγραφική: Η προϊστορική τέχνη

Η Obvious συνεργάζεται με τον Γερμανό καλλιτέχνη γκράφιτι Kai «Raws» Imhof για την παραγωγή του νέου έργου, το οποίο βασίζεται στο φημισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων Lascaux, που βρίσκεται κοντά στο Μοντινιάκ. Οι βραχογραφίες του σπηλαίου, το οποίο χρονολογείται 18.000 έτη, έχουν αντιγραφεί σε ρέπλικα του συμπλέγματος, η οποία κόστισε 66 εκατομμύρια ευρώ. Το αυθεντικό σπήλαιο είναι κλειστό για το κοινό από το 1963, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψή του με στόχο να προστατευθούν οι εκπληκτικής ομορφιάς βραχογραφίες του. Ο τίτλος του νέου πρότζεκτ, Parietal Burner # 1, προέρχεται από τον τεχνικό όρο της ζωγραφικής σε σπήλαια και ενός περίτεχνου γκράφιτι. Ξεκινώντας από τη Lascaux, η Obvious συνδέει την πρώτη καλλιτεχνική δραστηριότητα στον κόσμο με την προηγμένη τεχνολογία. Η «εκπαίδευση» του αλγόριθμου για τη δημιουργία νέων έργων που συγχωνεύουν το στυλ του γκράφιτι καλλιτέχνη Raws με το έργο των αρχαίων ήταν μια διαδικασία δύο βημάτων, και ξεκίνησε από τη ζωγραφική των  σπηλαίων.

 

 

Το αποτέλεσμα, είναι ένα μίγμα των δυο αισθητικών.  Είναι βασισμένο σε ένα έργο του Raws που ονομάζεται Chaos και μια «νέα» απεικόνιση ζώου από το Lascaux. Η εταιρεία εκτύπωσε περιορισμένο αριθμό υπογεγραμμένων αντιτύπων, που κοστίζουν 250 ευρώ το καθένα. Οι πρώτοι πενήντα αγοραστές θα μπουν σε κλήρωση για να κερδίσουν ένα αλουμινένιο πιάτο με το έργο.

Δείτε ακόμη

Το μεγάλο λάθος που κάνεις στον στιγμιαίο καφέ
Τα δέντρα ρίχνουν νωρίτερα τα φύλλα τους λόγω κλιματικής αλλαγής
Μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά το 2020

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις