alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα: Σκέψεις για κομμωτήρια, λιανεμπόριο, καφέ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα: Σκέψεις για κομμωτήρια, λιανεμπόριο, καφέ

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα: Οι λοιμωξιολόγοι άναψαν κατ’ εξαίρεση το πράσινο φως για δύο λόγους - Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το σχέδιο της για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα: Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μερική άρση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων αλλά και τον εμβολιασμοί, που αναμένεται να μας βγάλει από την τραγωδία.  Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει η επιθυμητή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και έχει αρχίσει η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. “Ας σχεδιάζουμε όμως από τώρα διαφορετικά αυτά τα φετινά Χριστούγεννα και ας είναι κάτι που όλους μας, μας στενοχωρεί πολύ” τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε ασφαλείς μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην χώρα μας και για αυτό τον λόγο ετοιμάζει τους σχεδιασμούς της για μια σταδιακή και κυρίως προσεχτική έξοδο από το lockdown προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Παράλληλα στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό η οποία θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο έτσι ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να το κάνουν. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει να εμβολιαστούν μαζί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το σχέδιο της για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του The Toc, δεν θα υπάρξει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις τηλεδιασκέψεις που θα έχει, ίσως και τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, να δώσει το γενικό πλαίσιο της εξόδου από την καραντίνα χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Τον ρόλο αυτό πιθανότατα θα αναλάβουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ή ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στέλιος Πέτσας μάσκα ενημέρωση πανδημία

Τι ανοίγει στις 7 Δεκεμβρίου

Τα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν την Δευτέρα θα είναι μόνο τα εποχικά καταστήματα. Θα λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως 8:30 το βράδυ με την μάσκα να είναι υποχρεωτική παντού και για όλους, θα επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων ανά 100 τ.μ. ενώ για να επισκεφθεί κάποιος τα συγκεκριμένα μαγαζιά θα πρέπει να έχει στείλει πρώτα sms στο 13033 με κωδικό “2”. Οι λοιμωξιολόγοι άναψαν κατ’ εξαίρεση το πράσινο φως για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το μικρό χρονικό διάστημα που μπορούν να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά καθώς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κλείσουν και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον σχετικά μικρό αριθμό των συγκεκριμένων καταστημάτων που δεν ξεπερνούν τα 100 σε όλη την χώρα.

Σενάριο για άνοιγμα κομμωτηρίων στις 11 Δεκεμβρίου

Αν και αρχικά έπεσε στο τραπέζι μαζί με τα εποχικά καταστήματα, να ανοίξουν τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι δεν το επέτρεψαν. Τώρα ακούγεται έντονα το σενάριο να επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η κινητικότητα. Άλλωστε τα κομμωτήρια έκλεισαν τελευταία καθώς μετά την επίσημη ανακοίνωση του lockdown τα συγκεκριμένα καταστήματα κατέβασαν ρολά δύο ημέρες μετά.

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται τη δεδομένη χρονική στιγμή με βάση την άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανοίξει το λιανεμπόριο δηλαδή τα καταστήματα παιχνιδιών, δώρων, ένδυσης, υπόδησης, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στα μαγαζιά με ηλεκτρονικά είδη αναμένεται να δοθεί μεγάλη έμφαση στο “click away” προκειμένου οι καταναλωτές μετά από ραντεβού να πηγαίνουν να παραλαμβάνουν το προϊόν εφόσον πρώτα το έχουν παραγγείλει ηλεκτρονικά.

Τα εμπορικά κέντρα

Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα καθώς μέχρι στιγμής οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις, καθώς ανησυχούν για τον συγχρωτισμό που προκαλείται στους συγκεκριμένους χώρους. Στην περίπτωση που λειτουργήσουν αυτό θα συμβεί λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και θα είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα λιανεμπορίου σε αντίθεση με τις καφετέριες και τα εστιατόρια που υπάρχουν στα εμπορικά κέντρα να παραμένουν κλειστά. Θεωρείται αυτονόητο πως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους καταναλωτές όπως απαραίτητες θα είναι και οι αποστάσεις.

Καφετέριες: Μόνο οι εξωτερικοί χώροι

Προβληματισμός επικρατεί και για τις καφετέριες. Ο πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που δώσουν την έγκριση τους οι ειδικοί τότε θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων, ενώ μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις κάτι που δεν συνέβη μετά το πρώτο lockdown στα τέλη της Άνοιξης. Το take away όπως και το delivery θα συνεχιστεί όπως έγινε και κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Στις 7 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία

Προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και οι κίνδυνοι της διασποράς της νόσου οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, μόλις τελειώσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που υπήρχε έξω από τα σχολεία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ εξήγησε τους λόγους. “Υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς, όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό -γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας- αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο”.

Στις αρχές του 2021 η εστίαση

Το πιο δύσκολο έργο, είναι για τους επιστήμονες το άνοιγμα της εστίασης. Όλα δείχνουν πως αυτό θα γίνει το στις αρχές του νέου έτους και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν. Οι λοιμωξιολόγοι ήταν από την πρώτη στιγμή αρνητική, ωστόσο άφηναν ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό αλλά η κατάσταση που επικρατεί με την αργή ύφεση της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αναμένεται να ανοίξουν τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Πώς προχωρά ο σχεδιασμός μετά τα καταστήματα εποχιακών ειδών – Κρίσιμη ημερομηνία η 14η Δεκεμβρίου

Πρεμιέρα κάνει την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο, καθώς ανοίγουν 110 επιχειρήσεις στη χώρα με εποχιακά είδη. Συγκεκριμένα, όσες δραστηριοποιούνται στο:

· Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

· Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.

· Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.

· Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

· Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω τέσσερις κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.

SMS για τα λαμπιόνια

Όσον αφορά τη λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, οι κανόνες διαμορφώνονται ως εξής:

· Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

· Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

· Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

· Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

· Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

· Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Η επανεκκίνηση των καταστημάτων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, ακόμη και αν δεν συνομολογείται, αποτελεί μια πρώτη δοκιμή για τα αρμόδια υπουργεία, ιδίως ως προς τις αντοχές του καταναλωτικού κοινού απέναντι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων.

Αν οι καταναλωτές περάσουν…το τεστ, η επόμενη φάση περιλαμβάνει κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη:

· κομμωτήρια

· βιβλιοπωλεία

· ανθοπωλεία

· και καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών,

τα οποία δεν αποκλείεται να σηκώσουν ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν κλειδώσει ακόμη, λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων καθημερινά. Ο ίδιος λόγος θα κρατήσει μακριά από το καταναλωτικό κοινό:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

που θα παραμείνουν κλειστά σε κάθε περίπτωση για όλη την περίοδο των γιορτών, όπως και:

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

«Δύσκολα» μετακινήσεις

Επίσης, εξαιτίας του ιικού φορτίου φαντάζει «πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό» ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξοβελίζοντας κάθε συζήτηση περί κοντινών αποδράσεων τα Χριστούγεννα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιβληθούν και πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία τις ημέρες των γιορτών, ιδίως τις βραδινές ώρες.