Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι
ΕΛΛΑΔΑ

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τέσσερα αεροσκάφη - μαχητικά και κατασκοπευτικά - προχώρησαν και σε τρεις παραβάσεις

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Νέες προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο την Πέμπτη, με τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη να προχωρούν σε παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, δυο F-16 και δυο κατασκοπευτικά CN-235 πραγματοποίησαν 29 παραβιάσεις (3 από τα F-16 και 26 από τα CN-235), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, προχώρησαν και σε τρεις παραβάσεις. Τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, με βάση την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου

Παράλληλα, την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από το διάλογο, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο συνέντευξής του, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας» και πρόσθεσε ότι «η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοικτή για διάλογο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία για συνεργασία. Πρόσθεσε, δε, ότι η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες θα έχει σήμερα συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοργανωθεί η Διάσκεψη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα για τη μη έναρξη διερευνητικών επαφών. «Το ερευνητικό μας πλοίο Ουρούτς Ρέις διέκοψε τις δραστηριότητές του. Δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν να ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις