Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έγκριση εμβολίου – Βρετανία: “Ναι” στη Pfizer, ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Έγκριση εμβολίου – Βρετανία: “Ναι” στη Pfizer, ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Έγκριση εμβολίου - Βρετανία: Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

Έγκριση εμβολίου – Βρετανία: Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Αυτό έρχεται μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για την λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων».

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Συμπληρώνοντας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε: «Το εμβόλιο θα διατεθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα. Το NHS έχει δεκαετίες εμπειρίας στην παροχή προγραμμάτων εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας και θα αρχίσει να εφαρμόζει τις εκτεταμένες προετοιμασίες του σε δράση για να παρέχει φροντίδα και υποστήριξη σε όλους όσους επιλεγούν για εμβολιασμό. Για να βοηθήσουμε την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού, είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο τους και να τηρούν τους απαραίτητους περιορισμούς, ώστε να μπορούμε να καταστείλουμε περαιτέρω τον ιό και να επιτρέψουμε στο NHS να κάνει την δουλειά του».

Με τρεις τρόπους θα γίνεται το ραντεβού για το εμβόλιο στην Ελλάδα

Τρία κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες, τα δύο ψηφιακά, ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα «ραντεβού εμβολιασμού», προκρίνοντας, κατά πληροφορίες – πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση – αυτήν της άυλης συνταγογράφησης. Γι’ αυτό και προδιαγράφεται στο επόμενο διάστημα ένταση στα καλέσματα για άμεση εγγραφή στο gov.gr, όπως ήδη αρχίζει να τα απευθύνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Την ίδια ώρα στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν όροι όπως «πιστοποιητικά» ή «αποδεικτικά» εμβολιασμού σχετικά με την επόμενη μέρα λειτουργίας της οικονομίας. «Δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στον δρόμο ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν» ήταν από τη Θεσσαλονίκη η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε το ενδεχόμενο «όχι εμείς, αλλά η ίδια η αγορά, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλει περιορισμούς», κάνοντας δηλαδή πιο δύσκολη την καθημερινότητα όσων δεν εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θέλει εμβολιασμό σίγουρα στο 70% του πληθυσμού και συνολικά η κυβέρνηση βρίσκεται επιχειρησιακά μπροστά σε διπλή «άσκηση»: αφενός για το πώς θα πάνε τα εμβόλια στις δημόσιες δομές και αφετέρου για το πώς θα πάνε οι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τηλεφωνικό κέντρο

Ειδικά για το δεύτερο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στα σκαριά το τρίπτυχο «τηλεφωνικό κέντρο» για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, «ειδική πλατφόρμα ραντεβού» και αξιοποίησης της «άυλης συνταγογράφησης», την οποία αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως το πιο «αυτόματο και καινοτόμο» σύστημα ενημέρωσης. Κατά τις ίδιες πηγές, ήδη 850.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα στην οποία γίνεται το 15% της ημερήσιας συνταγογράφησης.

Με βάση την ιδέα στελεχών του υπουργείου, χωρίς αιτήσεις των πολιτών, θα φτάνει στους εγγεγραμμένους στο gov.gr ένα SMS ή mail με την προτεινόμενη ώρα και μέρα ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού, που ο παραλήπτης θα πρέπει απλώς να αποδέχεται. Για εμβολιασμό με ραντεβού και διπλό (με διαφορά ενός μήνα) μίλησε πάντως και ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Στάση αναμονής

Ηδη όμως το παράδειγμα της αεροπορικής Qantas, που προκρίνει ταξίδι υποχρεωτικά με «πιστοποιητικό» εμβολιασμού, δίνει πρώτο στίγμα αντίδρασης της αγοράς σε ένα λεπτό ζήτημα που αγγίζει και τα προσωπικά δεδομένα. Οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά θα περιμένει και θα ακολουθήσει ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. «Μην έχετε αμφιβολία ότι πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν είναι βέβαιο ότι θα κινηθούμε, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια, σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ενδεχομένως και αυτοί που οικειοθελώς δεν θα εμβολιαστούν ότι μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν» ήταν η σχετική πρώτη τοποθέτηση (Status Fm) του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις