Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αναδασώσεις 2020: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδασώσεις 2020: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Αναδασώσεις 2020: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης

Αναδασώσεις 2020: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, με το οποίο, έχοντας εξασφαλισμένους πόρους ύψους 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρασινίσει ξανά 500.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα με 30 εκατομμύρια δέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας και την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται, στις αναδασώσεις είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία». Όπως είπε ο υπουργός, «παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των δασών 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση» και πρόσθεσε, ότι «σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο επιχειρούμε να βάλουμε ένα τέλος».

«Με ένα 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων, με 30 εκατομμύρια δέντρα, τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο υπουργός, καθώς, όπως είπε, «το δάσος είναι η πηγή ζωής όλων μας και πρέπει να το προστατεύσουμε με πράξεις».

Επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμμα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και μέσω του οποίου επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία:

-Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990).
-Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό & περιαστικό χώρο.
-Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις