Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα 1.044 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. 4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

“Καμπανάκι” Εξαδάκτυλου: Πενταψήφια ημερήσια κρούσματα αν δεν προσέξουμε

Ακόμα δυσκολότερες ημέρες, προέβλεψε, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Ενημέρωση 10-12” έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε 4ψήφιο ή και πενταψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε. “Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί και όταν μιλάμε για αριθμούς που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε και 4ψήφια και 5ψήφια νούμερα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο έχουν πεθάνει 146 άνθρωποι από κορονοϊό, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 125 τον Σεπτέμβριο και 92 τον περασμένο Απρίλιο υπό συνθήκες αυστηρότατου lockdown.

“Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα με πολύ μεγάλη συνέπεια από όλους για να δούμε αποτελέσματα και να μην φτάσουμε εκεί που φαίνεται ότι οδηγούμαστε. Η Τσεχία με 10.000.000 πληθυσμό έχει 10.000 κρούσματα την ημέρα άρα δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα” ανέφερε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν την φέρουν μόνο οι νέοι αλλά και οι συνωστισμοί εν γένει. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση να μην γίνουν εκδρομές τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην γίνει διασπορά.

Mάσκες παντού

Στο ερώτημα “μάσκες παντού” ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε ότι “αυτό είναι ένα αναγκαίο μέτρο επειδή όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λογικό μέτρο που ίσχυε, δηλαδή μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν είναι λογικό ένας άνθρωπος που περπατά μόνος στο δρόμο να φοράει μάσκα, αλλά καθίσταται αναγκαίο επειδή δεν ήταν αντιληπτό τι ίσχυε έως χθες και δεν εφαρμόζονταν” διευκρίνισε.

Τσακρής: Παρά το ότι κάποιοι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σταθεροποιημένοι, η συνολική εικόνα δεν επιτρέπει να κάνουμε σκέψεις για άρση του lockdown

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι η Ευρώπη, για δεύτερη φορά -και σε αυτό το κύμα της πανδημίας- υποτίμησε τη δυναμική του ιού. Το επιδημιολογικό φορτίο που υπήρχε το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την αλλαγή της θερμοκρασίας τον Οκτώβριο, είχε αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τα κρούσματα μία εκθετική αύξηση στη χώρα μας.

Είναι πλέον ανάγκη εφαρμογής μοντέλων αντιστοίχων αυτών που εφαρμόζονται σε ασιατικές χώρες. Περιλαμβάνει μαζικούς μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους αλλά και την πιστή εφαρμογή των λεγομένων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που κλασικά είναι η χρήση της μάσκας η οποία πιστεύω ότι θα μείνει και που τείνει να γίνει και δική μας συνήθεια, η αποφυγή συναθροίσεων, η κοινωνική αποστασιοποίηση. Με όλα αυτά θα είναι εφικτό να πηγαίνουμε σε light lockdown.

Γεωργαντάς: Σε 5 μήνες θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

“Στόχος μας είναι να γίνονται το μήνα στην Ελλάδα 2,107 εκατ. εμβολιασμοί. Mέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι, ήδη δουλεύουμε πάνω σε αυτό”, ανέφερε μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι σε 5 μήνες από την έλευση του εμβολίου στη χώρα, θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα αποφύγει το συνωστισμό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, ο υφυπουργός εξήγησε πως θα υπάρχουν τρεις δυνατότητες, ώστε η φυσική παρουσία να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Θα υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο ώστε ο πολίτης που δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες , με μια απλή κλήση να κλείνει το ραντεβού του.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr θα μπορεί κάποιος αφού δηλώσει τα στοιχεία του, όπως για παράδειγμα την κατοικία του να λαμβάνει sms ή email με προτεινόμενες ημερομηνίες.

Επιλογή μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Εκεί χωρίς καν να υπάρχει αίτηση ο πολίτης θα λαμβάνει πάλι sms ή e mail με προτεινόμενες ημερομηνίες.

Σε ερώτηση αν αυτός που εμβολιάζεται θα αποκτά ταυτόχρονα και ψηφιακή ταυτότητα που θα βεβαιώνει το εμβόλιο, ο κ. Γεωργαντάς χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες επεσήμανε πως θα υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης του εμβολιασμού.

H Moderna ζητά επειγόντως άδεια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό, και η Moderna ζήτησε επισήμως σήμερα την άδεια να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μεταδίδουν αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Το αίτημα της Moderna είναι το δεύτερο που κατατίθεται για επείγουσα κυκλοφορία του εμβολίου, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξήγαγε για το εμβόλιό της που κάνουν λόγο ακόμα και για 100% αποτελεσματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση και του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Financial Times.

Το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έγραψε η εφημερίδα The Telegraph. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις