Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ΕΟΔΥ: Αυστηρή απάντηση Αρκουμανέα
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ΕΟΔΥ: Αυστηρή απάντηση Αρκουμανέα

Διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ΕΟΔΥ: «Το μόνο που κάνουν αυτά τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ΕΟΔΥ: Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού.  Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».  «Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.

Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19». Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Χαρδαλιάς: Τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες

Μετά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θέλησε να απαντήσει στις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 το απόγευμα της Δευτέρας λίγο πριν «κλείσει» την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσα γράφτηκαν χθες τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα.

Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού στη χώρα. Ο ΕΟΔΥ και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμή αδιαφορώντας για δημοσιεύματα που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες».

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τον σάλο

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» περί ύπαρξης παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται επακριβώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία στον επικεφαλής της ποινικής δίωξης, Εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει μάρτυρες προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.

Τα όσα αναφέρονται στα ρεπορτάζ των δύο κυριακάτικων φύλλων έχει διαψεύσει ο ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζοντάς τα «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» και τονίζοντας ότι «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις