Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Νέα παιχνίδια στήνει ο Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Νέα παιχνίδια στήνει ο Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά τώρα: Νέα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας στήνει ο Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά τώρα: Για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το Ορούτς Ρέις θα αποσυρθεί στην Αττάλεια για δύο λόγους. Αφ’ ενός διότι έχει ολοκληρώσει το έργο του σύμφωνα με την τουρκική πλευρά και χρειάζεται συντήρηση και αφ’ ετέρου διότι πλησιάζει η ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία φοβάται για κυρώσεις.

Όπως είπε ο κ. Καιρίδης η πολιτική κατευνασμού που κάποιοι πίστεψαν έχει αποτύχει. «Η Ευρώπη πρέπει να διασώσει την αξιοπιστία της. Θα υπάρξει πίεση για να γίνει κάτι στις 10-11 Δεκεμβρίου.» Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι συγκυβερνούν με τον Ερντογάν.

Σχετικά με την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «αντέξαμε και στο προσφυγικό.» Ο Ερντογάν απέτυχε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στην Ευρώπη.

«Μια ανάσα» από το Καστελόριζο

Παράλληλα, μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Χθες όμως, το Oruc Reis -όπως καταγράφηκε από τις ιστοσελίδες που καταγράφουν την πορεία των πλοίων- έφτασε σε απόσταση μόλις 6,8 μίλια νότια από τη νήσο Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Το σημείο που έκανε έρευνες το Oruc Reis σήμερα τα ξημερώματα, σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.

«Η Τουρκία, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.  Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ.  Η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις