Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βία κατά των γυναικών – Μητσοτάκης: Θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βία κατά των γυναικών – Μητσοτάκης: Θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση

Βία κατά των γυναικών - Μητσοτάκης: Ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Βία κατά των γυναικών – Μητσοτάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 17.00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη.

Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα ελευθερίας και πολιτισμού

Επίσης, το δικό του μήνυμα για τη «μάχη» που πρέπει να δοθεί απέναντι στη βία κατά των γυναικών έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα «Η βία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας», ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι τα ύψιστα αγαθά, που οφείλει κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία να τα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της.

Η επιμορφωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως κάθε μορφή βίας -είτε είναι λεκτική είτε συναισθηματική είτε οικονομική είτε βία στην εργασία- είναι, απολύτως, καταδικαστέα. Κι αυτό, όχι επειδή το επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά διότι κρίνεται αναγκαίο, ως ένδειξη σεβασμού προς την ανθρώπινη ελευθερία.

«Ο κίνδυνος της βίας μεγιστοποιήθηκε κατά την καραντίνα»

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «δυστυχώς το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πολύ διαδεδομένο», κι επισήμανε πως «η καραντίνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έδωσε τη δυνατότητα να το συνειδητοποιήσουμε, να ζήσουμε μία πιο οξυμένη πλευρά του προβλήματος. Και θεωρώ ότι ο κίνδυνος της βίας έχει μεγιστοποιηθεί σε ευάλωτες ομάδες π.χ. προσφύγων, μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Ο υπουργός σημείωσε πως το χρονικό διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της» επισήμανε, ενώ μίλησε και για τη σημασία που έχουν οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. «Πιστεύω ότι το θέμα της βίας κατά των γυναικών συνδέεται, απολύτως, με αυτήν την επανεξέταση αξιών στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και ενημέρωσης στο σύνολο της κοινωνίας. «Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και φυσικά του Κράτους, το οποίο οργανώνει τη δημόσια ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό πιστεύω, πάρα πολύ, στη διαπαιδαγώγηση των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις που διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πέρα από τα στερεότυπα των προηγούμενων γενεών περί ισχυρών φύλων και τη λογική της υποταγής της γυναίκας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν τεράστιο ρόλο σε αυτό είναι αυτοί που παρέχουν την εκπαίδευση στα παιδιά μας. Άρα το σύστημα της εκπαίδευσης, η παιδεία, είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος παράγοντας. Πολύ κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι και οι εθελοντικές οργανώσεις. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει, καθοριστικά, η Αυτοδιοίκηση, η οποία ως θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες. Μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις