Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: «Σαφάρι» της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ 

Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: «Σαφάρι» της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων

Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: Αυστηρότεροι έλεγχοι για λαϊκές αγορές και κινητικότητα εργαζομένων

Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: Η άρση του lockdown είναι δεδομένο πως δεν θα γίνει άμεσα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας δεν επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Με αμείωτη ένταση επίσης συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά το τελευταίο 4μηνο, δηλαδή από τις 29 Ιουλίου έως και τις 23 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, 224.952 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 5.557 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων.

Επιπλέον, το διάστημα από τις 24/10 έως και το προηγούμενο 24ωρο επιβλήθηκαν 1.521 πρόστιμα για παραβίαση του περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ άλλες 24 παραβάσεις βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδιωτικές επιχειρήσεις αναφορικά με την τήρηση των κανόνων λειτουργίας τους (απαγόρευση λειτουργίας, υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, υπεράριθμοι θαμώνες κ.ά.). Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω έλεγχοι που σκοπό έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που ο νομός τέθηκε σε «καραντίνα» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έγιναν 105.821 έλεγχοι κατά τους οποίους συνελήφθησαν 29 άτομα και βεβαιώθηκαν 3.857 παραβάσεις (εξ αυτών 2.656 αφορούσαν το μέτρο του περιορισμού κίνησης, 1.190 μη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και 11 πρόστιμα συνδέονταν με άλλες παραβάσεις).

Προβληματισμός για λαϊκές αγορές και κινητικότητα εργαζομένων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν πως οι κάτοικοι τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων πόλεων στη Βόρεια Ελλάδα τηρούν πλέον πιστά τα μέτρα προστασίας και έχουν περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις. Ωστόσο εντοπίζονται προβλήματα σε δύο περιπτώσεις: Στην κεντρική αγορά και τις λαϊκές, αλλά και στην κινητικότητα εργαζομένων που ταξιδεύουν καθημερινά από πόλη σε πόλη λόγω της δουλειάς τους.

Αυτά τα δύο πεδία, λοιπόν, προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν ως πιθανά σημεία μόλυνσης και διάδοσης του κορονοϊού. Γι’ αυτό και άμεσα θα ξεκινήσουν αυστηρότατοι έλεγχοι τόσο στην κεντρική αγορά και τις λαϊκές αγορές, όσο και στην κινητικότητα των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χρυσοχοΐδης

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει σε συσκέψεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης (Απόστολο Τζιτζικώστα-Κωνσταντίνο Ζέρβα), των υγειονομικών και αστυνομικών Αρχών, με θέμα τον έλεγχο τήρησης των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού. Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών και Δράμας.

Σε δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «ό,τι μπορεί να γίνει θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη και η Κεντρική Μακεδονία δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία. Θα αντέξουν γιατί έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, επιτηρούμε και εφαρμόζουμε όλες τις διατάξεις εκείνες προκειμένου να περιορίσουμε τον κορονοϊό».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πεδίο συνεργιών έτσι ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευμένοι και κατά συνέπεια πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Ο άμεσος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να δώσουμε καιρό 10 μέρες στο σύστημα Υγείας, εμείς έξω στην πόλη και οι πολίτες στα σπίτια τους», είπε.

Στις ονομαστικές εορτές μόνο τηλεφωνήματα, όχι συναντήσεις

Επίσης, αναφερόμενος στις ονομαστικές εορτές που ακολουθούν τόνισε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν τηλεφωνικά, μέσα από τρόπους που δεν θα επιτρέψουν την άμεση επαφή. «Από γιορτές, η Κατερίνα και ο Ανδρέας να γιορτάσουν από το τηλέφωνο. Στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις: στα ψώνια, στον δρόμο, στη δουλειά, παντού με μάσκα. Το ξαναλέω, ειδικά με τη δουλειά, όλοι με μάσκα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου χρειαστεί.

Θα πάμε νομό-νομό και πόλη-πόλη, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μετάδοσης. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε μόνο πρόστιμα, το ζήτημα είναι όλοι μαζί να κόψουμε τον δρόμο στον ιό», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νέο επιχειρησιακό σχέδιο: «Υπάρχουν στοχοποιημένοι έλεγχοι κυρίως σε σημεία συνάθροισης και συνεπώς εκεί περαιτέρω θα αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις