alphafreepress.gr / PLUS / Η καλύτερη σάλτσα ντομάτας: Η “ιστορική” απλή συνταγή της Μαρτσέλα Χαζάν
PLUS

Η καλύτερη σάλτσα ντομάτας: Η “ιστορική” απλή συνταγή της Μαρτσέλα Χαζάν

Η καλύτερη σάλτσα ντομάτας: Σε αυτήν τη σάλτσα τομάτας ορκίζονται όλοι όσοι λατρεύουν την ιταλική κουζίνα τα τελευταία 50 χρόνια και μιλούν την αγγλική!

Η καλύτερη σάλτσα ντομάτας: Η Μαρτσέλα Χαζάν, η Ιταλίδα σεφ που έκανε διάσημη την ιταλική κουζίνα σε ΗΠΑ και Βρετανία, έχει την πιο απλή και πεντανόστιμη συνταγή για σάλτσα τομάτας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τρία υλικά και κάμποση υπομονή για να σιγοβράσει η σάλτσα.

Η Μαρτσέλα Χαζάν είναι η Ιταλίδα μαγείρισσα που πιστώνεται την τεράστια διάδοση της ιταλικής κουζίνας, τόσο στην Αμερική όσο όμως και στη Βρετανία, πριν ακόμη γίνει η πιο διάσημη στον κόσμο. Γεννημένη το 1924 στην πόλη Τσεσενάτικο της Εμίλια Ρομάνα, σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα και της Πάντουα.

Βρέθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όταν ακολούθησε τον άνδρα της, ιταλικής καταγωγής, γευσιγνώστη και οινοκριτικό, ο οποίος ζούσε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, η Χαζάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί βιβλία μαγειρικής από τη γενέτειρά της στην Ιταλία, όμως σύντομα συνειδητοποίησε πως είχε απομνημονεύσει τις συνταγές που έμαθε μεγαλώνοντας.

Ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα ιταλικής μαγειρικής στο σπίτι της, και το 1973, έπειτα από επικοινωνία με τη «New York Times», κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «Το κλασικό ιταλικό βιβλίο μαγειρικής».

Εκτός από την πιο απλή και νόστιμη σάλτσα τομάτας που εισέβαλε σε όλα τα σπίτια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, στη Χαζάν πιστώνεται και η «ανακάλυψη» εκτός της Ιταλίας του μπαλσάμικου. Αργότερα, η Ιταλίδα δήλωσε πως μετάνιωσε για την αποκάλυψή της αυτή, καθώς έκρινε πως οι αναγνώστες της το παράκαναν με το μπαλσάμικο ξίδι. Έφυγε από τη ζωή το 2013.

Η βάση της είναι απλή και πεντανόστιμη

Υλικά

1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια κονκασέ (800 γρ.)

5 κουταλιές βούτυρο

1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση

Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε την τομάτα με τα ζουμιά της κονσέρβας, με το βούτυρο και το κρεμμύδι σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε μια-δυο πρέζες αλάτι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση. Ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας και λιώνοντας ανά τακτά διαστήματα τις τομάτες στη σάλτσα με ένα πιρούνι. Συμπληρώνουμε λίγο αλάτι.

Πετάμε το κρεμμύδι και αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά. Η σάλτσα είναι αρκετή για περίπου ½ κιλό σπαγγέτι ή άλλα ζυμαρικά.