Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία – Καστελόριζο: Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τουρκία – Καστελόριζο: Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις

Τουρκία - Καστελόριζο: Οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι πια ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη

Τουρκία – Καστελόριζο: Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις με νέα NAVTEX για το Oruc Reis μόλις 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένουν πολλές. Δεν μας πτοούν όμως… Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα» αναφέρει η ημερήσια διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ. Η Άγκυρα όμως δεν παρανομεί και προκαλεί μόνο με το Oruc Reis. Πέρα από τις υπερπτήσεις που έκανε η τουρκική αεροπορία χθες σε Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά, με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι με νέες NAVTEX θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των Αη Στράτη, Λέσβου, Λήμνου, Ψαρών, Τήλου και Χάλκης.

«Οι ενέργειές τους στα νησιά, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί με κανένα τρόπο στην Ελλάδα είναι πραγματικά αψήφιστες και πέρα από αυτό, οι επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που κάνουμε παρουσιάζονται ως προκλητικές. Αυτή είναι πραγματικά μια λανθασμένη προσέγγιση, δεν ταιριάζει σε μια καλή γειτονιά» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Με τις χώρες στην ΕΕ που ενοχλούνται από τις τουρκικές παρανομίες να αυξάνουν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Νίκου Δένδια τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων όσο και την κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τράβηξε το αυτί Ερντογάν.

Η άσκηση ‘Μέδουσα’

«Η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια ήταν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» σημείωσαν κύκλοι της αμερικανικής διπλωματίας. Η Ελλάδα όμως δεν κάθεται να παρακολουθεί άπραγη τις ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή αλλά την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας άσκηση Μέδουσα με την Αίγυπτο. «Μια πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή … αντιμετωπίζοντας τον οποιοδήποτε που επιδιώκει την αναβίωση αναθεωρητικών οραμάτων και την ανατροπή του υφιστάμενου status quo» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με νέα ΝΟΤΑΜ η Ελλάδα επεκτείνει το διάστημα δέσμευσης περιοχής εντός FIR Αθηνών για δραστηριότητες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας μέχρι στις 22 Δεκεμβρίου. Η ίδια περιοχή είναι ήδη δεσμευμένη από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και αξίζει να επισημάνουμε πως στην ευρύτερη περιοχή την ίδια περίοδο θα είναι σε εξέλιξη η άσκηση Μέδουσα. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα είναι ξεκάθαρα ενοχλημένη από το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα χαρακτηρίζει προκλητικές και επιθετικές τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στην νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας

Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στην νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας. Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Ερντογάν

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών στους Ευρωπαίους ηγέτες, που βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις και παραινέσεις τους, όπως αναφέρει το philenews.com. Το διάστημα που απομένει μέχρι τo διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι καθοριστικό για τη στάση που θα τηρήσουν κατά την επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων.

Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες σε σχέση με την Τουρκία. “Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο”, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ η  Άνγκελα Μέρκελ. Για να προσθέσει ότι “τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν”. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών επικρατεί δυσφορία για τη στάση της Τουρκίας η οποία αγνοεί επιδεικτικά το παράθυρο ευκαιρίας που τις προσέφεραν αρκετές φορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας θα έχει αυτή την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην οποία θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνόδους η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες που μαζί με τη Γερμανία έθεταν μπλόκο στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι και η Ισπανία ανήκει στην ίδια κατηγορία χωρών με την Ιταλία.

Μυστήριο με τη σύλληψη Τούρκων στη Μυτιλήνη: Είχαν μαζί τους εξοπλισμό που παραπέμπει σε κατασκοπία

Κατασκοπευτικές ταινίες θυμίζει η υπόθεση της σύλληψης τεσσάρων Τούρκων στη Μυτιλήνη, δύο που έφθασαν από τα τουρκικά παράλια και δύο που βρίσκονταν ήδη στο νησί. Η υπόθεση ήταν από την αρχή περίεργη και εξελίσσεται σε θρίλερ, με τη συμμετοχή στις έρευνες και της ΕΥΠ, εκτός από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Ένα κρίσιμο στοιχείο της όλης ιστορίας και για το οποίο θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις, είναι η ευκολία με την οποία κινούνται οι Τούρκοι στην Ελλάδα και πραγματοποιούν «αποβατικές» επιχειρήσεις, χωρίς να υπολογίζουν τις ελληνικές Αρχές.

Την Τρίτη, στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Στεφάνου, στο Μανταμάδο της βορειοανατολικής Λέσβου, στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης πραγματοποιούσαν περιπολία. Οι λιμενικοί εντόπισαν ένα ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα με πορεία προς τη Λέσβο. Το ταχύπλοο προερχόταν, σύμφωνα με τους λιμενικούς, από την Τουρκία. Ο πλους του σκάφους από την Τουρκία και οι ελιγμοί του ήταν ύποπτοι.

Το μυστήριο αυτοκίνητο

Οι λιμενικοί παρατήρησαν το φουσκωτό να προσεγγίζει την ακτή με ταχύτητα, να αποβιβάζει δύο άτομα και στη συνέχεια ν’ αναχωρεί για τα τουρκικά παράλια. Δεν πρόλαβαν να δουν ποιοι και πόσοι άλλοι επέβαιναν στο φουσκωτό. Ακριβώς τη στιγμή της αποβίβασης, στο σημείο έφθασε ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα, το οποίο και παρέλαβε τους επιβάτες του φουσκωτού και απομακρύνθηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Η επιχείρηση, όπως φαίνεται, ήταν καλοσχεδιασμένη. Τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα, αλλά τελικά τη δουλειά των Τούρκων τη χάλασαν οι λιμενικοί, οι οποίοι και καταδίωξαν με το δικό τους όχημα το αυτοκίνητο των υπόπτων.

Το ακινητοποίησαν λίγη ώρα αργότερα και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες, οι οποίοι ήταν ο 33χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος μάλιστα φορούσε καταδυτική στολή και ο 35χρονος συνοδηγός και οι δύο αποβιβασθέντες από το σκάφος, ηλικίας 29 και 33 ετών. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία των διακινητών και αποδείχθηκε ότι ήταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν μπει στην Ελλάδα από τον Έβρο και διέθεταν, μάλιστα, τρίπτυχα καταγραφής.

Είχαν νοικιάσει σπίτια στη Μυτιλήνη

Μετά τον Έβρο πήγαν στη Λέσβο και νοίκιασαν σπίτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στην περιοχή της Θέρμης. Θα τα χρησιμοποιούσαν για λαθρομετανάστες ή γι’ άλλους σκοπούς; Είναι ένα από τα στοιχεία που ερευνούν οι Αρχές, όπως επίσης και το γεγονός, ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου φορούσαν καταδυτικές στολές.

Οι λιμενικοί στο αυτοκίνητο βρήκαν και κατέσχεσαν κι άλλον καταδυτικό εξοπλισμό, μία φωτογραφική μηχανή, έξι κινητά τηλέφωνα και ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο που είχε ο ένας από αυτούς που έφτασαν στη Μυτιλήνη με το φουσκωτό. Και οι δύο δήλωσαν στις λιμενικές Αρχές ότι είναι δικηγόροι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Οι έρευνες τώρα άρχισαν και μένει να αποδειχθεί ποιοι είναι οι συλληφθέντες Τούρκοι και τι ακριβώς είχαν σκοπό να κάνουν στη Μυτιλήνη.

Παρενόχληση ψαράδων από Τουρκικά Πολεμικά πλοία και υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Παναγιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις