Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/11: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 499 διασωληνωμένους - Στα 3227 τα νέα κρούσματα - 59 νεκροί - Πρόβλεψη σοκ από Εξαδάκτυλο - «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ» - Σχέδιο για διακομιδές ασθενών με τρένα από Θεσσαλονίκη-Αθήνα 

19.11.2020 | 18:15

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 3227 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85261, εκ των οποίων το 53.6% άνδρες. 4725 (5.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21605 (25.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1347 θανάτους συνολικά στη χώρα. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πρόβλεψη σοκ από Εξαδάκτυλο – «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ»

Για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, αλλά και για το προσωπικό μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε. «Το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής» σχολίασε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών. Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι. Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Συναγερμός» στη Λάρισα – Ξέμειναν από ΜΕΘ

Στο μεταξύ κατάσταση συναγερμού επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ξέμειναν από ΜΕΘ, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης -αν και χωρίς την επίσημη εντολή- εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορονοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου, θα εφημερεύσει καθημερινά.

Η Λάρισα είναι στην ουσία η τρίτη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, καταγράφοντας χθες 207 νέα κρούσματα, ενώ ήδη τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δέχονται ασφυκτική πίεση. Μάλιστα, στην Υγειονομική Περιφέρεια της Λάρισας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά, όπως αναφέρει το onlarissa.gr.

Μετά την εξάντληση των κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να αναπτυχθούν τέσσερα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο σε 24.

Σχέδιο για διακομιδές ασθενών με τρένα από Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Tραγική παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα. Τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 900 προκαλώντας νέο σοκ και δείχνοντας για μια ακόμη φορά την κρισιμότητα της κατάστασης. Το σύστημα στη Θεσσαλονίκη ήδη πιέζεται και οι ΜΕΘ στενάζουν, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας. Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν μαζικές μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των ασθενών με τρένα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να υπάρχει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με COVID σε νοσοκομεία της Αττικής.

Όπως αναφέρει το GR Times η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης των 4 βαγονιών για τη μαζική μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό. Ο συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ, ενώ βρίσκεται στο Ν.Σ.Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ήδη έχει διαμορφωθεί μερικώς το ένα από τα τέσσερα βαγόνια τύπου «πούλμαν», ενώ υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι εργασίες καθώς χρειάζεται να αφαιρεθούν τα καθίσματα κλπ.

Έφτασαν οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη – Τις υποδέχθηκαν με κόκκινα τριαντάφυλλα

Από την άλλη, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασαν οι 10 εθελόντριες νοσηλεύτριες που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι γυναίκες από την Κρήτη ανταποκρίθηκαν σχεδόν στιγμιαία στο κάλεσμα για βοήθεια για τους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης. Τις νοσηλεύτριες υποδέχθηκαν οι επικεφαλής της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ ένας δημοσιογράφος του προσέφερε 10 κόκκινα τριαντάφυλλα, όπως αναφέρει και το grtimes.gr.

«Είμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τους νοσηλευτές από την Κρήτη οι οποίοι έρχονται να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργήσουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο θα ξεκινήσουν στο Ιπποκράτειο», ανέφερε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τη συγκίνηση που νιώσαμε χθες όταν το μάθαμε». «Όπως είπε και ο υπουργός, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής τους. Δεν έχεις πολλά να πεις. Ένα τεράστιο ευχαριστώ», πρόσθεσε. Όπως έκανε γνωστό, στη συνέχεια οι νοσηλεύτριες θα μείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Ραγίζει καρδιές το πανό έξω από το νοσοκομείο Λάρισας – «Μαμά είμαι εδώ κοντά σου»

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες ασθενών που νοσηλεύονται. Είτε σε απλές κλίνες είτε σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν μπορούν να βρεθούν στο πλευρό τους.

Μία από αυτές ξεχωρίζει. Ο γιος μιας ασθενούς από τα Τρίκαλα, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, βρήκε έναν ξεχωριστό τρόπο για να στείλει στη μητέρα του ένα μήνυμα για κουράγιο, εκφράζοντας παράλληλα την αγάπη του.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ανήρτησε πανό, παροτρύνοντας τη μητέρα του να σταθεί δυνατή και να βγει νικήτρια στη μάχη με τον κορoνοϊό. «Μαμά είμαι εδώ κοντά σου. Σε παρακαλώ να νικήσεις στη μάχη της ζωής σου. Γίνε γρήγορα καλά μανούλα μου. Σ’ αγαπώ πολύ…» της έγραψε, ραγίζοντας καρδιές.

Ο γιος της ασθενούς ονομάζεται Νίκος Μακρής και εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ως δάσκαλος. Αφοσιωμένος στον αγώνα της μόρφωσης και της στήριξης των μικρών παιδιών, που νοσηλεύονται εκεί. Όπως αναφέρει το larissapress, ο ίδιος έχει να δώσει και τη δική του, δύσκολη προσωπική μάχη, παλεύοντας με τον καρκίνο.

Μάλιστα, την ώρα που ξεκινούσε μια ακόμα σειρά χημειοθεραπείας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και την εισαγωγή της μητέρας του στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Exit mobile version