Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας: Η Ολλανδία ζητά επιβολή “ευρωπαϊκού μορατόριουμ”
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας: Η Ολλανδία ζητά επιβολή “ευρωπαϊκού μορατόριουμ”

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας: Υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ψήφισε το κοινοβούλιο της Ολλανδίας

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας: Το Ολλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (140 υπέρ, 7 αποχές και 3 κατά), ψήφισμα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αναζητήσει ερείσματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή “ευρωπαϊκού μορατόριουμ” πώλησης όπλων προς Τουρκία. Το εμπάργκο όπλων καταψήφισε μόνο το φιλοτουρκικό κόμμα Denk. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η έκφραση “μορατόριουμ” είναι τρόπος αναφοράς σε εμπάργκο όπλων, καθώς η λέξη “εμπάργκο” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όρος στο ολλανδικό κοινοβούλιο αν δεν επιβάλλεται από τον ΟΗΕ ή δικαιοδοτικά όργανά του.

Υπενθυμίζεται πως, η ολλανδική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, μονομερώς (από επαύριον τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία) απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία που ισχύει μέχρι σήμερα, αναστέλλοντας άδειες εξαγωγής όπλων και μη χορήγηση νέων. Έτσι, η Ολλανδία έχει κάθε λόγο το μέτρο να εφαρμοστεί από όλα τα κοινοβουλευτικά μέλη της ΕΕ και η εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιτάχυνε τις τελευταίες μέρες αυτή την επιδίωξη.

Η ρητή διασύνδεση στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος του ολλανδικού κοινοβουλίου για “μορατόριουμ” αναφορικά με τη χρήση όπλων από πλευράς Τουρκίας σε ένοπλες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και τη Συρία ενισχύει σαφως το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων, καθώς στο προοίμιο του ψηφίσματος γίνεται ρητή αναφορά σε “τουρκικές γεωτρήσεις σε περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα”.

Η Τουρκία διεξάγει έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα

Στο ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως – η Τουρκία ενεπλάκη στρατιωτικά στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πως μετέφερε (Σύριους) τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επίσης ότι έχει εμπλακεί στρατιωτικά στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ότι η Τουρκία θέλει εκ νέου προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων το Ολλανδικό Κοινοβούλιο καλεί την ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει ενεργό υποστήριξη εντός της ΕΕ για ένα μορατόριουμ στην παροχή όπλων στην Τουρκία τα οποία (δύνανται) να χρησιμοποιηθούν στην ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη ή τη Συρία.

Το ψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την ολλανδική κυβέρνηση αλλά κρίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό από διπλωματικούς κύκλους, στις Βρυξελλες και στη Χάγη καθώς ενισχύει το ελληνικό αίτημα ενόψει της συνόδου κορυφής 10-11 Δεκεμβρίου, όποτε οι ηγέτες θα εστιάσουν και πάλι στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις υπό το πρισμα και των πρόσφατων προκλήσεων στα Βαρώσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Χάγη έχει γίνει πολλή ‘δουλειά’ για την εξήγηση των συνεπειών της τουρκικής παραβατικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις