Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επεισόδια – πορείες Πολυτεχνείο: Ένταση σε όλη τη χώρα εν μέσω Covid, τι λέει ο Χρυσοχοΐδης για το ΚΚΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια – πορείες Πολυτεχνείο: Ένταση σε όλη τη χώρα εν μέσω Covid, τι λέει ο Χρυσοχοΐδης για το ΚΚΕ

Επεισόδια - πορείες Πολυτεχνείο: Πώς το ΚΚΕ έσπασε τα μέτρα της ΕΛΑΣ και την απαγόρευση για το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας - Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια – πορείες Πολυτεχνείο: Ούτε φέτος έλειψαν οι πορείες και τα επεισόδια ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το ΚΚΕ έσπασε την απαγόρευση και τα μέτρα της ΕΛΑΣ το πρωί της 17ης Νοεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στελέχη και μέλη του κόμματος της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία με πανό και συνθήματα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για περίπου μισή ώρα. Εκεί βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο έκαναν μόνο συστάσεις. Μάλιστα, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ ότι η συγκέντρωση θα είναι συμβολική, οι αποστάσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων θα τηρηθούν όπως και η χρήση της μάσκας και ότι θα αποχωρήσουν σύντομα.

Ωστόσο λίγο αργότερα επικράτησε ένταση στα Προπύλαια και στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου καθώς το ΚΚΕ προχώρησε και σε νέο αιφνιδιασμό και θέλησε να κάνει συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρωμένοι, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έπεσαν βόμβες κρότου-λάμψης και χημικά, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Ακολούθησε νέα ένταση αργά το μεσημέρι, όταν η Αστυνομία για να διαλύσει τη συγκέντρωση, έριξε χημικά.

Χρυσοχοΐδης: Γιατί επιτρέψαμε πολιτικές εκδηλώσεις – Θα διερευνηθεί η πορεία του ΚΚΕ

Εξήγηση γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων το πρωί, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα ανέφερε ότι θα διερευνηθούν οι ευθύνες για την πορεία του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου, καθώς υπάρχουν παραβάσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. Όπως εξήγησε τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα όσο και στην εκδήλωση του ΚΚΕ με 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της κατανόησης” διευκρίνισε ο Μιχάλης Χρυσοΐδης. “Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μετρά προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο” συμπλήρωσε.

“Στη δημοκρατία”, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, “οφείλουμε συνεννόηση και τα κόμματα έπρεπε να εκδηλώσουν τη θέση τους γύρω από ένα μεγάλο θέμα. Είναι πολιτικά κόμματα με πολιτικές εκδηλώσεις, οφείλαμε να το ανεχτούμε σήμερα που είναι μια ξεχωριστή ημέρα”.

Η πόλη πρέπει να λειτουργεί

“Αποφασίσαμε να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη πρέπει να λειτουργεί σαν να είναι καθημερινή ημέρα, και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή”. Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, “μη φανταστείτε ότι οι 1.500 (του ΚΚΕ) ήρθαν όλοι μαζί. Νιώθω μεγάλη απογοήτευση γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. Την ώρα που έχουμε ΜΕΘ 95% καλυμμένες, μια πολιτική παράταξη για τους λόγους που αυτή γνωρίζει, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο με 1.500 άτομα…

Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Δέκα φορές ο αξιωματικός που διαμεσολαβούσε ζητούσε από την ηγεσία να αποχωρήσουν, αλλά αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ από τη διάλυση. Φανταστείτε 1500 άτομα να περπατάνε εν μέσω πανδημίας μέσα στην πόλη”.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν. “Όλα θα ερευνηθούν, όχι μονομέρεια κατά της ΕΛΑΣ. Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα, πέρα από την ποινική μεταχείριση όσων τυχόν πάνε στον εισαγγελέα”. Για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα διερευνηθούν όλες οι αίτιες, γιατί εδώ υπάρχουν παραβάσεις που αφορούν την προστασία της δημοσιάς υγείας.

“Τι θέλαμε να πετύχουμε σήμερα; Ειρηνική ήμερα, το πετύχαμε. Δεύτερον, δημοκρατική ημέρα, τα κόμματα και οι φορείς να εκδηλώσουν το σεβασμό τους για τα θύματα, το πετύχαμε. Τρίτον, να μην καταστραφεί η πόλη από διάφορους μπαχαλάκηδες που το κάνουν κάθε φόρα, τα πετύχαμε αυτά. Και για τον Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο είναι προφανές δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε υπομονή λίγο και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα και όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια” διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συλλήψεις και προσαγωγές σε Εξάρχεια και Σεπόλια

Συνολικά, η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε 100 προσαγωγές στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην προσαγωγή τουλάχιστον δέκα ατόμων που επιχείρησαν να κινηθούν προς τα Προπύλαια όπου υπήρχε κάλεσμα αναρχικών για την επέτειο του Πολυτεχνείου προχώρησαν αστυνομικοί στα Εξάρχεια, το απόγευμα της Τρίτης. Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Οι συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και περίπου 40 αλληλέγγυων που συγκεντρώθηκαν προς συμπαράσταση ενός προσαχθέντα.

Δυο αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία στην σκοπιά του τμήματος τραυματίστηκαν από επίθεση ατόμων κατά τη διάρκεια των συμπλοκών. Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 3 συλλήψεις αλληλέγγυων, δύο αντρών και μιας γυναίκας ενώ σημειώθηκαν και ρίψεις μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Η ΕΛΑΣ περικύκλωσε αντιεξουσιαστές που είχαν μπει στο σκοπευτήριο Καισαριανής

Ένταση επικράτησε και στο Βύρωνα, όταν περίπου εκατό αντιεξουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου κατευθύνθηκαν και μπήκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ να το κυκλώνουν. Τουλάχιστον πενήντα άτομα είχαν συγκεντρωθεί και στο Σταθμό Λαρίσης μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα οποία μετά την επέμβαση της αστυνομίας διαλύθηκαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παντού από το πρωί, διέλυσαν τις συγκεντρώσεις και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Βρήκαν σε αυτοκίνητο αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια και κράνη

“Εξαρτήματα” διαδήλωσης κατάσχεσαν αστυνομικοί μετά από ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται από το πρωί σε σημεία της πόλης διενεργώντας προελέγχους. Σε έναν από αυτούς, εντόπισαν σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου πολλές αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια, κράνη, πανό, κόκκινες και μαύρες σημαίες.

Η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα οδηγούσε άτομο που είχε καταδικασθεί και έχει εκτίσει ποινή για εμπλοκή στην τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”, συγκατηγορούμενος του Ν. Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Το αυτοκίνητο ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του, ενώ προσήχθησαν επτά άτομα.

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ στο Α.Τ. Συκεών

Αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι, το βράδυ της Τρίτης, στο αστυνομικό τμήμα Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν προκλήθηκαν ζημιές ούτε αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Οι δράστες, που κατά τις ίδιες πηγές, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, διέφυγαν μετά την πράξη τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Από τις μολότοφ προκλήθηκε μικρή εστία φωτιάς μπροστά από το τμήμα, αλλά έσβησε πριν φτάσει στο σημείο η πυροσβεστική.

Θεσσαλονίκη: Ένταση και προσαγωγές στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Ένταση ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές μελών κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που διαδήλωναν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το thestival, οι Αρχές ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν αφού πρώτα ελεγχθούν. Διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τις προσαγωγές και επικράτησε ένταση.

Τo κλίμα στο κέντρο της πόλης ήταν τεταμένο, ενώ όπως αναφέρει το grtimes, στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τελικά, με αποστάσεις μεταξύ τους και σταδιακά, σε ομάδες των τριών και τεσσάρων ατόμων, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την οδό Τσιμισκή, μέσω της πλατείας Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι νωρίτερα, είχαν βεβαιωθεί από την αστυνομία πρόστιμα σε συμμετέχοντες στη διαδήλωση, για παραβάσεις μετακίνησης, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Στο σημείο έσπευσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης και ζήτησαν από την αστυνομία να σταματήσουν οι βεβαιώσεις προστίμων και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Αντεξουσιαστές και φοιτητές με κράνη και ρόπαλα στο ΑΠΘ

Στο μεταξύ, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ, στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, προκαλώντας την κινητοποίηση της αστυνομίας, που μετέβη στο σημείο με δυνάμεις της. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ αυτών αντεξουσιαστές και φοιτητές, φορούσαν μάσκες, κάποιοι κράνη και κρατούσαν ρόπαλα, ενώ στην είσοδο είχαν αναρτήσει μεγάλο πανό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις