Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ – Ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ – Ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν

Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Οι διευκρινίσεις ξεκινούν με το ότι η Αστυνομία ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση.

Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Με ελικόπτερα και drones από αέρος, με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου θα παρίσταται και εισαγγελέας. Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο έδαφος με κύριο μέλημα τις πλατείες της Αθήνας, όπου συνήθως γίνονται προσυγκεντρώσεις και βέβαια την Πλατεία Εξαρχείων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με φρούρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δη του Πολυτεχνείου, αλλά και με διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να πείθουν όσους αποπειρώνται να συγκεντρωθούν σε ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων, θα προσπαθήσει σε γενικές γραμμές η ΕΛ.ΑΣ, να κρατήσει την τάξη στη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς, που έχουν γνώση των επιθυμιών και των σχεδίων, τόσο της Πολιτικής όσο και της Φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, για το πλάνο που θα ακολουθηθεί, με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς, όλων των υπηρεσιών,  στους δρόμους, έγιναν γνωστές διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει επακριβώς.

Οι διευκρινίσεις ξεκινούν με το ότι η Αστυνομία ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση.

Ανώτατοι αξιωματικοί κοντά στους προέδρους

• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας.

• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.

• Το σχέδιο της Αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

• Δεν είναι στις προθέσεις της Αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους.

Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.

• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.

• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ

• Η Αστυνομία εφαρμόζοντας τον Νόμο, εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Τα μέτρα στο Πολυτεχνείο

Φρούριο» θα θυμίζει σήμερα  το Πολυτεχνείο, υπό τον φόβο να επιχειρηθεί παραβίαση  της απαγόρευσης των συναθροίσεων που έχει επιβάλει η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ, όπως προαναφέρθηκε,  κατά τη διάρκεια των ελέγχων, θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν  θα τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί  δρακόντεια θα είναι τα μέτρα και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο πολυτεχνείο, πέριξ της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μπροστά στη Βουλή σε κυβερνητικά κτίρια και γραφεία κομμάτων στην Αμερικανική Πρεσβεία και σε άλλα σημεία.

Γίνεται γνωστό ότι πέντε κεντρικοί σταθμοί του Μετρό κλείνουν σήμερα  από τις 12  το μεσημέρι, για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι συρμοί θα διέρχονται αλλά δεν θα κάνουν στάση στους  σταθμούς Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις