Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Αισιόδοξο μήνυνα Μαγιορκίνη
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Αισιόδοξο μήνυνα Μαγιορκίνη

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: «Η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης, αλλά οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων»

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρουσίασε κάποια διεθνή στοιχεία για την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε σχετικά με τα εγχώρια δεδομένα: «Η πλειονότητα των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τη χαμηλότερη επιβάρυνση των τελευταίων 30 ημερών σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Αττική. Φάνηκε ακόμα και πτώση των ενεργών κρουσμάτων. Από την άλλη, αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης, αλλά οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων».

Όσον αφορά στα ηλικιακά δεδομένα, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε: «Η μείωση της επίπτωσης της ηλικιακής ομάδας 19-39 συμπίτπει με το lockdown και το κλείσιμο διάφορων επιχειρήσεων. Η επίπτωση στα παιδιά κάτω των 18 παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε στην ομάδα 19-39 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, που είναι και ευπαθής».

«Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα»

«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 έτη και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων. Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται πλέον στα 42 χρόνια. Τόνισε δε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2.500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας», είπε η λοιμωξιολόγος. Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις