Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση συναθροίσεων – Πολυτεχνείο: Το twitter θυμήθηκε τι συνέβη επί Τσίπρα
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση συναθροίσεων – Πολυτεχνείο: Το twitter θυμήθηκε τι συνέβη επί Τσίπρα

Απαγόρευση συναθροίσεων - Πολυτεχνείο: Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε εμπρηστικές ανακοινώσεις πυροδοτώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Συνυπέγραψαν κείμενο με ΚΚΕ, ΜεΡΑ25.

Απαγόρευση συναθροίσεων – Πολυτεχνείο: Ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στην απαγόρευση της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην οποία δεν θα συμμετείχε. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε κοινό κείμενο διαμαρτυρίας, μαζί με το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά στους οποίους και ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχώρησαν σε εμπρηστικές ανακοινώσεις πυροδοτώντας σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

“Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή, καλύτερα, είναι η εκτροπή. Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; Ο,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!”

Από τη μεριά του, ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι: “Οι εικόνες ματατζήδων να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο από την κεντρική πύλη, αυτήν που εισέβαλαν πριν 46 χρόνια τα τανκς και δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, δείχνει ότι μεταχειρίζονται ένα συμβολισμό με τον χυδαιότερο τρόπο, παίρνοντας εκδίκηση από την Ιστορία.

Από κοντά και το απίστευτο απόσπασμα από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια (!), αν “συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020″! Είναι ασύλληπτη η γλώσσα τους, η επιλογή των φράσεων, το θράσος τους, κάθε τι που μεταχειρίζονται. Ντροπή τους.”

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως “με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση, κλείνει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Είναι σαν να τους λέει, εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω τον “μύθο του Πολυτεχνείου” καλύτερα. Και ξεσαλώνει με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και το άρθρο του Συντάγματος για τις δημόσιες συναθροίσεις, κόντρα στις αποφάσεις ως και του Ευρωκοινοβουλίου ότι η πανδημία (προφανώς) δεν πρέπει να πλήξει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.”

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ανέβασε σχόλιο στο Twitter:

Το Twitter δεν ξεχνά

Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν αντίστοιχες απαγορεύσεις που είχαν γίνει επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε εποχές, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Μάλιστα διάσημος χρήστης μέτρησε 35 φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ -ως κυβέρνηση- απαγόρευσε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις.

Χρυσόγονος: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» χαρακτήρισε την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων.

«Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια οροσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48. Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική

Την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.

Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.

Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί,  έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις