Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

23

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υποχρεωτική μείωση ενοικίων – κορονοϊός: Στο “τραπέζι” νέα μέτρα, τι γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων – κορονοϊός: Στο “τραπέζι” νέα μέτρα, τι γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων - κορονοϊός: Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα καταβάλει επίδομα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - Εξετάζονται και νέα μέτρα οικονομικής στήριξης

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων – κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα. Την ίδια στη Βουλή προωθείται η τροπολογία για την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου και το «πάγωμα» των επιταγών για 70 ημέρες. Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα καταβάλει επίδομα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι αυτό θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στοχευμένα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για νέο πακέτο μέτρων στήριξης, αλλά για παροχή που θα λάβουν πολίτες που λόγω πανδημίας βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της πανδημίας. Στο τραπέζι φέρεται να βρίσκεται και η επιλογή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να αφορά τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου

Την Παρασκευή το βράδυ κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για επαγγελματική μίσθωση πληττόμενων επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, οι οποίοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζεται η ρύθμιση για την προαιρετική (μετά από συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή) μείωση ενοικίου, η οποία θα ίσχυε μέχρι το τέλος του έτους. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε σε χθεσινή (14/11) συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση.

Στο αντίποδα της υποχρεωτικής μείωσης το κράτος θα καταβάλλει στους ιδιοκτήτες το μισό της απώλειά τους. Σημειώνεται ότι με τα ισχύοντα προηγουμένως οι ιδιοκτήτες αποζημιώνονταν για το 30% των ενοικίων που έχασαν, μέσω συμψηφισμού φορολογικών οφειλών τους.

Αναφορικά με τη μείωση του ενοικίου τα βασικά σημεία της τροπολογίας είναι τα εξής:

8.α. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα, η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασία δημόσιας υγείας κατ΄εφαρμογή κανονιστικής πράξης και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονωϊού COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, αρχής γενομένης από τον μήνα Νοέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ.1.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ, προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις των προηγούμενων εδαφίων ανα Περιφερειακή Ενότητα, ανά κλάδο και ανά μήνα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

8.β. Τα οριζόμενα στην παρ. α’ ισχύουν και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή έτερο μέρος σύμφωνου συμβίωσης του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

Άρθρο 2

«Στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, τα οποία από τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής, εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, αντί της έκπτωσης του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στη δήλωση φόρου εισοδήματος της ΑΑΔΕ ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων των μηνών αυτών….Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύναται να καθορίζονται οι ειδικότερες διαδικαστικές προϋποθέσεις, η διασταύρωση των στοιχείων, η διαδικασία καταβολής και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος».

«Πάγωμα» επιταγών για 75 ημέρες

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται επίσης το «πάγωμα» επιταγών για 75 ημέρες για όσους πλήττονται από την πανδημία, για την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις