Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: 10 μέρες περιθώριο από Αζερμπαϊτζάν σε Αρμενία
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: 10 μέρες περιθώριο από Αζερμπαϊτζάν σε Αρμενία

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Στο Καρβατσάρ του Ναγκόρνο Καραμπάχ. εκτυλίσσονται σκηνές ξεριζωμού, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Τo Aζερμπαϊτζάν έδωσε στην Αρμενία προθεσμία επιπλέον δέκα ημερών για να εγκαταλείψει την περιοχή Καλμπατζάρ στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενόψει της παράδοσής της στις δυνάμεις του, δήλωσε σήμερα ένα σύμβουλος του Αζέρου προέδρου. “Λόγω των δυσκολιών που βιώνει η Αρμενία και για ανθρωπιστικούς λόγους το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να δώσει στην Αρμενία άλλες δέκα ημέρες προθεσμία… Η ημερομηνία για την παράδοση (της Καλμπατζάρ) μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίγεφ.

Σκηνές ξεριζωμού

Στο Καρβατσάρ του Ναγκόρνο Καραμπάχ. εκτυλίσσονται σκηνές ξεριζωμού, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους καθώς η περιοχή, μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, θα περάσει στην κατοχή των Αζέρων. «Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Καρβατσάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού. Το μοναστήρι του Νταντιβάνκ της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας μοιάζει να αποχαιρετά του εκατοντάδες Αρμένιους, οι οποιοι προτίμησαν να κάψουν τα σπίτια τους από το να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια των «Τούρκων».

Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν κάηκαν χθες. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

«Περιμέναμε να κανονιστεί. Αλλά όταν άρχισαν να διαλύουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό, καταλάβαμε», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του…». «Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε. Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή.

Η συμφωνία

Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άνθρωπους.

Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ.

Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, υποστηριζόμενο από την Αρμενία.

Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις