Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Βαρώσια: Χυδαία πρόκληση – “Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι”
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Βαρώσια: Χυδαία πρόκληση – “Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι”

Ερντογάν Βαρώσια: Στους δρόμους βγήκαν διαμαρτυρόμενοι Τουρκοκύπριοι - Νέες αντιδράσεις από Αναστασιάδη - Δείτε βίντεο

Ερντογάν Βαρώσια: Στα κατεχόμενα έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Αρχικά, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατουρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν πανηγυρική με τον Τούρκο Πρόεδρο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παρέλαση. Μάλιστα, κατά την έλευσή του στον χώρο της παρέλασης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έριξε λουλούδια στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε με προκλητικό τρόπο, ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων ζητάει λύση δύο κρατών και αυτό φάνηκε από τις «προεδρικές εκλογές».

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί. Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας

Αν πιστεύει η Νότια Κύπρος ότι θα επιβάλει με τη δύναμη την εξουσία σε εκείνους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και διαμαρτυρηθεί μέσω του προέδρου της σε εκείνους που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εξαπατηθεί. Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο ζήτημα, οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια.

Ως χώρα εγγυητής, εμείς και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια. Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα». Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορωνοϊου στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Δείτε βίντεο από την άφιξη Ερντογάν στην Αμμόχωστο

Τραπεζάκια παντού

Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στην περιοχή της Λεωφόρου Κέννεντυ έχουν στηθεί τραπέζια ροτόντες καθώς και ξύλινα τραπεζάκια, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του προέδρου, ενώ ακριβώς πάνω στην όχθη, έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος για την υποδοχή του Ρ.Τ. Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, που τον συνοδεύουν. Έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος. Τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες οι οποίες είναι ορατές από το σημείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον εταίρο του Ντεβλέντ Μπαχτσελί, αλλά και από μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης του, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της για 46 χρόνια περίκλειστης πόλης.

“Όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο”

Το σχεδιαζόμενο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην βόρεια Λευκωσία τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα “όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο”. Την ίδια ώρα 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη των Βαρωσίων. Σε πολιτικό επίπεδο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εγείροντας το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι.

Βίντεο από την άφιξη Μπαχτσελί:

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών την καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σημειώνει πως “αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο” και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.

Λευκωσία: Ανευ προηγουμένου πρόκληση

Ανευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 και 789, χαρακτηρίζει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα, στην σχετική της ανακοίνωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει:

“Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789. Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ ο Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρέθηκε μια ανάσα από το νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, το Oruc Reis βρέθηκε 12 μίλια ανατολικά του ελληνικού νησιού, όπως φάνηκε από την ιστοσελίδα marinetraffic.com.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις