Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διασωληνωμένοι Ελλάδα – κορονοϊός: Σε απόγνωση το ΕΣΥ, κάθε 20 λεπτά μια εισαγωγή
ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διασωληνωμένοι Ελλάδα – κορονοϊός: Σε απόγνωση το ΕΣΥ, κάθε 20 λεπτά μια εισαγωγή

Διασωληνωμένοι Ελλάδα - κορονοϊός: Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 400 άνθρωποι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανάμεσά τους οχτώ νέοι άνδρες, από 18 έως 39 ετών.

Διασωληνωμένοι Ελλάδα – κορονοϊός: Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει. Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαιτέρως καθοριστική με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν την σταθεροποίηση της πορείας της νόσου η οποία θα φέρει μια ισορροπία στις εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνοντας τον αριθμό των διασωλημένων. Στο Μαξίμου ελπίζουν πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα όπως η αύξηση της τηλεργασίας και ο περιορισμός και άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Στόχος είναι να υπάρξει σταθεροποίηση και ακολούθως μείωση των κρουσμάτων, ώστε στις αρχές Δεκεμβρίου να αρχίσει η άρση κάποιων από τα μέτρα της καραντίνας και να κάνουμε σχετικά “κανονικές” γιορτές Χριστουγέννων. Κυρίως δε να ανοίξει η αγορά για να περιοριστεί η ζημιά στην οικονομία. Ήδη πάντως στην Κοζάνη και την Καστοριά που ήταν οι πρώτοι δύο νομοί που μπήκαν σε καθεστώς lockdown η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, γεγονός που δίνει σημάδια αισιοδοξίας πως θα συμβεί το επόμενο διάστημα και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Αγωνία να μην γίνει Θεσσαλονίκη η Αττική

Η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τόσο στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο υγείας είναι η δραματική εικόνα που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη να μην μεταφερθεί στην Αττική, γιατί σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας δείχνει μέχρι στιγμής να βρίσκεται στα όρια του συναγερμού, χωρίς ωστόσο να τα έχει ξεπεράσει. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε χθες τα 612 κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά δείχνει να αντέχει όσο η κατάσταση παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην Θεσσαλονίκη η επέλαση της πανδημίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την εικόνα κάνοντάς την εφιαλτική.

“Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1.

Δεν υποχωρεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι εφιαλτική διατηρώντας τα πρωτεία στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν χθες τα 766. Κλίνες ΜΕΘ είναι είδος προς εξαφάνισης με αποτέλεσμα, μονάδες νοσηλείας να μετατρέπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας προκειμένου να περιθάλψουν τους δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό που δέχονται συνεχώς τα νοσοκομεία.

Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως τα επόμενα 24ωρα η εικόνα τουλάχιστον προς τα κρούσματα θα είναι μειούμενη, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχίσει να είναι αφόρητη. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Mega εκτίμησε πως η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται. “Τα εξιτήρια στην Θεσσαλονίκη ήταν κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια. Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και δεν θέλω να κουνάω το δάχτυλο και να τρομάζω τους συμπολίτες μας. Θα τα καταφέρουμε”.

Αεροδιακομιδές 

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας. Η Πέλλα είχε 159 κρούσματα, η Λάρισα 143, η Μαγνησία 81, οι Σέρρες 65, η Χαλκιδική 56 και στην Καρδίτσα βρέθηκαν χθες 60 πολίτες θετικοί στον Κορονοϊό. Μάλιστα από την συγκεκριμένη περιοχή χρειάστηκαν να μεταφερθούν δύο ασθενείς στο νοσοκομείο της Χαλκίδας καθώς στην Καρδίτσα δεν υπήρχαν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.

“Προφανώς θα υπάρχουν και μετακινήσεις και έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Το εξήγησα σήμερα που επισκέφθηκα τη Χαλκίδα. Η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ρεκόρ διασωληνωμένων στην Ελλάδα: Κάθε 20 λεπτά μια εισαγωγή

Τα στοιχεία αναφορικά με τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό και εισάγονται στα νοσοκομεία, είναι δραματικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, κάθε 20 λεπτά πραγματοποιείται μία εισαγωγή σε νοσοκομεία, ενώ κάθε 40 λεπτά ένας ασθενής διασωληνώνεται. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 400 άνθρωποι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανάμεσά τους οχτώ νέοι άνδρες, από 18 έως 39 ετών. Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δέκα ημέρες ζωής, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα κρούσματα με τον ίδιο ρυθμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, “οι αντοχές του συστήματος έχουν εξαντληθεί και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες”.

“Πολλοί ασθενείς καταλήγουν πια εκτός ΜΕΘ”, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κορονοϊό είναι πολύ επικίνδυνες έως αδύνατες, επειδή οι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά ασταθείς.

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση είναι η εξής:

Αττική

-Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: έχει 100% πληρότητα (14 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 14 διαθέσιμες)

-Νοσοκομείο Ελπίς: έχει 100% πληρότητα (6 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 6 διαθέσιμες)

-Νοσοκομείο Γεννηματάς: έχει πληρότητα 10 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 11 διαθέσιμες

-Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: έχει πληρότητα 24 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 28 διαθέσιμες

-Νοσοκομείο Σωτηρία: έχει πληρότητα 45 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 79 διαθέσιμες

-Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: έχει 100% πληρότητα (4 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 4 διαθέσιμες,

-Νοσοκομείο Βούλας: έχει 100% πληρότητα (12 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 12 διαθέσιμες)

-Νοσοκομείο Θριάσιο: έχει πληρότητα 7 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 8 διαθέσιμες

-Νοσοκομείο Αττικόν: έχει πληρότητα 17 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 23 διαθέσιμες

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την Παρασκευή το Παπανικολάου ξεκίνησε την εφημερία με 37 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ στις συνολικά 37 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει. Ακόμα και 3 κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν εκτάκτως από τη μετατροπή των χειρουργικών αιθουσών, είναι κατειλημμένες. Το ΑΧΕΠΑ έχει 100% πληρότητα στις 23 κλίνες ΜΕΘ.

Στο Ιπποκράτειο θα λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες ΜΕΘ από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών και 7 κλίνες ΜΕΘ είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, χωρίς όμως το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννη – Συνολικά 45 νεκροί τις τελευταίες ώρες

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά είναι ένας από τους 45 ασθενείς με covid-19 που κατέληξαν στα νοσοκομεία όλη της χώρας από χθες το απόγευμα και έως τις πρωινές ώρες σήμερα. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.  Χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι το σύνολο των θυμάτων ήταν 1.035, στα οποία προστίθενται πλέον και οι σαράντα πέντε άνθρωποι που κατέληξαν μετά τις ανακοινώσεις. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ηταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου. Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να  τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις