Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εστίαση κλείσιμο: «Μια στις 3 επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξει»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση κλείσιμο: «Μια στις 3 επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξει»

Εστίαση κλείσιμο: Εξαιρετικά δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «γονατίζει» από το δεύτερο lockdown

Εστίαση κλείσιμο: Mετά το lockdown μπορεί 1 στις 3 επιχειρήσεις στην εστίαση να μην ξανανοίξει, επισήμανε, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς. «Όσο διαρκεί το lockdown και όσα δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την εστίαση, η οποία είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλες, 1 στις 3 επιχειρήσεις μπορεί να μην μπορούν να ανοίξουν μετά το lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς, «όσο παρατείνεται το lockdown, οι επιχειρήσεις θα έχουν τεράστια προβλήματα. Είναι τελείως ξένο προς τις συνήθειές μας μια επιχείρηση να μη λειτουργεί αλλά να καλείται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Από ποια έσοδα όμως;». Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εστίασης μεταξύ των οποίων είναι η ρευστότητα και η επιδότηση θέσεων εργασίας σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμα, υποστήριξε ότι το 20-25% του κλάδου της εστίασης κάνουν take away και delivery. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, πολλοί καταστηματάρχες ξεκινούν τώρα τη διαδικασία των delivery, ωστόσο, πολλές φορές δεν υπάρχει ανταπόκριση και το σταματούν άμεσα.

60 εκατ. ευρώ για αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Εξήντα εκατομμύρια ευρώ, έχει ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , και μάλιστα περειμένει θετική απάντηση, ώστε να ξεκινήσει νέα διαδικασία στήριξης της εστίασης με την  αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανπάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή. Όπως διευκρίνησε δεν  πρόκειται για δάνειο, αλλά για επιχορήγηση. Με τα ίδια χρήματα, σύμφωνα με τον υπουργό θα επιχορηγηθούν και τα έξοδα που ήδη έχουν κάνει οι επιχειρήσεις για τα θερμανιτικά σώματα από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Για τιμολόγια που θα έχουν κόψει από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τώρα, εμείς θα πληρώνουμε στον καθένα 100 ευρώ ανά 15 τετραγωνικά, ακριβώς για να μπορέσουν να βάλουν, όταν θα φύγουμε από την καραντίνα, εξωτερικά σώματα θερμαντικά για να μη χρειαστεί να κλειστεί ο κόσμος μέσα και έχουμε νέα αναζωπύρωση» είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης τέλος ,ανακοίνωσε, ότι αποφασίστηκε να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις mini market και super market να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 το βράδυ με σκοπό να μπορούν οι συμπολίτες μας  να λαμβάνουν τις αγορές τους στο σπίτι τους όταν γυρνάνε από τη δουλειά τους και άρα να μην έχουν πρόβλημα όσοι δεν προλαβαίνουν λόγω εργασίας να πάνε και να ψωνίσουν κι έτσι να μην μείνουν από τρόφιμα. Ενδεχομένως να δώσουμε και την ευκαιρία δημιουργίας επιπλέον θέσεων εργασίας σε αυτά τα καταστήματα. Άρα, να ξέρει ο κόσμος ότι θα μπορεί να κάνει τις παραγγελίες του και να δέχεται τις παραγγελίες στο σπίτι του για τα ψώνια του από τα mini market και τα super market και μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας αυτών των καταστημάτων που από σήμερα, όπως ξέρετε,  από τις 20:30 σταματούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις