ΑΠΘ – Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά της πανεπιστημιούπολης

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ – Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά της πανεπιστημιούπολης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

ΑΠΘ - Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Το ΑΠΘ θα μείνει κλειστό στις 16 και 17 Νοεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, απόφαση που στηρίζεται στην κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη

14.11.2020 | 13:13

ΑΠΘ – Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου ατόμων στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε σημεία περιμετρικά του πανεπιστημιακού κάμπους, ενώ παράλληλα, διενεργούνται έλεγχοι σε πεζούς και οχήματα για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Το ΑΠΘ θα μείνει κλειστό στις 16 και 17 Νοεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, απόφαση που στηρίζεται στην κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη. Το θέμα του Πολυτεχνείου συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε ξεκαθαρίσει ότι φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ένα τεράστιο επιχειρησιακό σχέδιο που ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης έθεσε σε εφαρμογή το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο μη εορτασμού και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Έτσι, όλοι οι δρόμοι, εκτός από την Πατησίων στο κομμάτι του Πολυτεχνείου το πρωί της Τρίτης θα μείνουν ανοικτοί καθ΄ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, πορεία δεν θα γίνει και η Αστυνομία θα επιλαμβάνεται στα σημεία που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εφαρμόζοντας τον νόμο και επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση των μέτρων για τη διασπορά του Covid-19. Αν για παράδειγμα κάποιοι προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στα προπύλαια, την Ομόνοια ή οπουδήποτε αλλού, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα εμφανίζονται, θα γίνονται συστάσεις για παράβαση των μέτρων του κορωνοϊου όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, προτροπή να διαλυθούν και να αποχωρήσουν.

Βέβαια, στο γιγαντιαίο σχέδιο του «μη εορτασμού» του Πολυτεχνείου, θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες. Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν On line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία. Ο σχεδιασμός είναι ευέλικτος και θα αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τη φιλοσοφία του που είναι όπως λένε χαρακτηριστικά «πηγές» της Κατεχάκη «δεν παίρνουμε μέτρα για τις εκδηλώσεις του εορτασμού του Πολυτεχνείου αλλά μέτρα μη εορτασμού για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του Covid -19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Exit mobile version