Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Προειδοποιήσεις Γώγου να μην γίνουμε Μπέργκαμο
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Προειδοποιήσεις Γώγου να μην γίνουμε Μπέργκαμο

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: "Το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση" συνέστησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: «Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα. “Το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση” συνέστησε. Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ, δήλωσε επιπρόσθετα. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. Όπως επεσήμανε ο κ Γώγος υπάρχει πρόβλημα και στην Λάρισα όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Δερμιτζάκης: Θα χειροτερεύσει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Φοβάμαι μην γίνει σαν την Ιταλία

“Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες γι’ αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία”, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

“Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι τρεις εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις δύο εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων κορωνοϊού”, εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.

“Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση” είπε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι είναι εγκληματική, τόνισε επαναλαμβάνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά τη θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου με αφορμή την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Όπως πρόσθεσε, εκτιμά πως σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις