Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αθήνα λύματα κορονοϊός: Για 40.000 ενεργά κρούσματα μιλά ο Θωμαΐδης
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα λύματα κορονοϊός: Για 40.000 ενεργά κρούσματα μιλά ο Θωμαΐδης

Αθήνα λύματα κορονοϊός: Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι μειωμένα

Αθήνα λύματα κορονοϊός: Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τα λύματα στην Αττική που αποτυπώνουν τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Η προηγούμενη έρευνα του που προκάλεσε μεγάλο σάλο και παρουσιάστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6, έκανε λόγο για περίπου 60.000 κρούσματα. Πλέον αυτό που φάνηκε προσφάτως σε διάστημα πέντε ημερών δείχνει 40.000 κρούσματα.

Σημείωσε, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι σαφώς μειωμένα με μια σημαντική ανάσχεση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, σημείωσε πρέπει να κάνουμε υπομονή 6-7 μήνες ώσπου να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή και εμβόλιο.

Δερμιτζάκης: Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα χειροτερεύσει – Φοβάμαι μη γίνει Ιταλία

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη. «Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα που θα είχαν αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων άργησαν να τεθούν σε εφαρμογή και λόγω αυτού, τη δεύτερη από τις τρεις εβδομάδες της καραντίνας θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα. «Το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, «καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές και θα χειροτερεύει η κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «οποιαδήποτε μορφή πορείας ή συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω είναι εγκληματική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις