Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή κορονοϊός: Ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή κορονοϊός: Ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μητσοτάκης Βουλή κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει αύριο τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Μητσοτάκης Βουλή κορονοϊός: Συζήτηση στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί αύριο σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11 το πρωί -σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής- θα ενημερώσει το Σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού έρχεται μία ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχεόρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά έγιναν στον απόηχο των 2752 κρουσμάτων κορονοϊού και του «μαύρου» ρεκόρ θανάτων με 43. Σε όλη την επικράτεια από τις 9 – 5 το πρωί περιορισμός μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος ισχύουν τα SMS και η βεβαίωση εργαζομένων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύει από την Παρασκευή 13/11.

Ατομική άθληση: Δεν αφορά τις προπονήσεις στα πλαίσια σωματίων. Αφορά μόνο σε προσωπική άσκηση, έως 3 άτομα. Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τηλεργασία: Κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό και θα ενημερώνει για το ποιοι έχουν βγει τηλεργασία.

Τη δημιουργία νέων μονάδων ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Τη δημιουργία άλλων 50 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης. Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -και ειδικά τη Θεσσαλονίκη- είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μάλιστα αποκάλυψε πως από χθες μέχρι σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις και συνολικά 86 εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ για μεταφορά ασθενών με C-130.

Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, με την εικόνα διασποράς του νέου κορoνοϊού να απέχει πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δεδομένου ότι η θετικότητα των τεστ αγγίζει το 32%. Το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορoνοϊού είναι ανοιχτό, παρόλο που έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη. Για επιχειρησιακούς λόγους επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να συζητήσει με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων ενόψει και της 17ης Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορoνοϊού στη χώρα, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε χθες, Τρίτη, ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει πλέον στο 32%, ενώ προειδοποίησε πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης».

Εφιαλτικό σενάριο: Χριστούγεννα με lockdown

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι κρούουν ‘καμπανάκια’ για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, προειδοποιώντας πως αν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων το διάστημα που εφαρμόζεται το καθολικό lockdown είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και τον Δεκέμβριο χωρίς να αποκλείεται και η περίοδος των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τις χώρες της Ευρωζώνης να οδεύουν προς παράταση του lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Εικόνα για το κατά πόσο είναι αποδοτικά τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί θα έχουν στις αρχές Δεκεμβρίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην αρχή του lockdown, πως το εάν θα ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

Τα ιδιαιτέρως υψηλά νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, η αλόγιστη χρήση sms που ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία και φανερώνει άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και το γεγονός πως η κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, κάνουν τους επιδημιολόγους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να μιλήσουν με σιγουριά για την περιόδο άρσης του lockdown.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει το άνοιγμα επιπλέον 50 ΜΕΘ, ενώ παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως υψηλός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις