Θεσσαλονίκη κορονοϊός – θετικότητα: Στο “κόκκινο” η ανησυχία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη κορονοϊός – θετικότητα: Στο “κόκκινο” η ανησυχία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Θεσσαλονίκη κορονοϊός - θετικότητα: Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν καθοριστικό παράγοντα την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές έως ότου κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

11.11.2020 | 09:12

Θεσσαλονίκη κορονοϊός – θετικότητα: Ώρες αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη, καθώς η διασπορά του κορονοϊού στην τοπική κοινότητα έχει υπερβεί κατά πολύ ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς των επιστημόνων. Στην πρεμιέρα της συμμετοχής του στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε χθες ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει στο 32%, προκαλώντας σοκ και δέος στην πλειοψηφία των κατοίκων. «Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος» τόνισε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προσέξαμε».

Η δραματική έκκληση του κ. Κικίλια επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία κατέγραψαν πανελλήνιο ρεκόρ στη συμπρωτεύουσα, φτάνοντας τα 652 σε σύνολο 2.384, με την Αθήνα να έπεται με 588 περιστατικά. Το υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο έχει καλύψει σαν πέπλο την πόλη, είναι πλήρως ορατό στα αστικά λύματα, όπου η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS- CoV-2 καταγράφει έντονα αυξητική τάση. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, η παρακολούθηση της παρουσίας του ιού στα λύματα κατέγραψε άνοδο μέχρι και 290%, άνοδος που αποτυπώθηκε όλο το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των νέων περιστατικών στη Θεσσαλονίκη.

Η τάση παραμένει αυξητική, μεγάλη η διασπορά

«Σε αυτήν τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ζητώντας να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από το σύνολο των κατοίκων.

Έκκληση για ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης απηύθυνε χθες και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, περιγράφοντας πως «Στη Θεσσαλονίκη, της οποίας τα νοσοκομεία καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας, οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λίγες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκαλεί η όξυνση και εκρηκτική έντασης του φαινομένου διασποράς του ιού. Πολύ περισσότερο, δε, εξαιτίας της τραγικής έλλειψης του αναγκαίου εξοπλισμού σε αναπνευστήρες, μόνιτορ, συνοδές αντλίες χορήγησης φαρμάκων ενδοφλεβίως, επιτοίχιες συσκευές αναρρόφησης, κ.ά., αλλά και της υποστελέχωσης. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που διαθέτουν από 10 έως το πολύ 25 μονάδες κλινών, και όπου δίνεται καθημερινά η μάχη της ζωής, έχουν ήδη κορεσθεί».

Η πρόταση για τα κτίρια

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Δανιηλίδης προτείνει, μεταξύ άλλων, «να αξιοποιηθούν τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19».

Την ίδια ώρα, η έξαρση του ιού στην πόλη είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το οποίο ξεδιπλώνεται σε τρείς φάσεις. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, τον προηγούμενο μήνα αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, δηλαδή εντός Νοεμβρίου μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας, ώστε η πόλη να διαθέτει πλέον 233 κλίνες ΜΕΘ συνολικά (ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19). Αναλύοντας τους σχεδιασμούς του υπουργείου, ο κ. Κικίλιας καταδίκασε τις φήμες διαλογή ασθενών λόγων υπερφόρτωσης του συστήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή».

Πίεση στις ΜΕΘ

Απαντώντας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης εξήγησε πως «είναι η έβδομη ημέρα που δεχόμαστε πίεση στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της 4ης ΥΠΕ. Βρήκαμε θετικά κρούσματα και στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται συχνά» και πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουν γίνει και μεταφορές ασθενών από κλινικές των νοσοκομείων σε ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για COVID-19».

Ειδικά, για τις αιτιάσεις περί διαλογής ασθενών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη του νοσοκομείου διέψευσαν χθες κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, «δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρουν οι επιτελείς του νοσοκομείου, σε αντιδιαστολή με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, κ. Σιούλη.

Στο ‘κόκκινο’ η ανησυχία

Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, που καταβάλλονται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες για την αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στη συμπρωτεύουσα, η ανησυχία των Θεσσαλονικέων έχει χτυπήσει κόκκινο, αναζητώντας κάθε γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία. Ήδη, πολύ επέλεξαν να απομακρυνθούν από το αστικό κέντρο, επιστρέφοντας στις θερινές τους κατοικίες στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει στις λαϊκές αγορές της πόλης πορτοκάλια και μπρόκολα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής του σε βιταμίνη C.

Επιπρόσθετα, υψηλή ζήτηση καταγράφεται και σε ιατρικό δυναμικό, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί σε ανακοίνωσή του ιδιώτες γιατρούς να έρθουν να στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, τονίζοντας πως «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανδημίας covid που καλπάζει, χρήζει επιτακτικής συμβολής όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν». Στο ίδιο μήκος κύματος, «καλούμε όλους τους ιδιώτες συναδέλφους μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, υπηρετώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει», καταλήγουν.

Με εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη απαντά στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να προαναγγέλλει χθες δραστικές περικοπές. Μιλώντας στο ρ/σ North, ο κ. Μιχάλης Κούπκας γνωστοποίησε πως «αυξάνουμε το δοσολόγιο σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε έξι δόσεις μέσα στη χρονιά και επιπλέον δίνουμε ένα κίνητρο, αυτοί που εμπρόθεσμα καταβάλουν το σύνολο του ποσού, να έχουν μία έκπτωση 15%».

Πώς, όμως, φτάσαμε σε αυτό το σημείο και η Θεσσαλονίκη φλέγεται από κρούσματα κορονοϊού;

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως “δεν προσέξαμε. Είναι ο λόγος που έγινε πρώτα εκεί το lockdown και πρέπει να αναλογιστούμε τη συμπεριφορά μας τις τελευταίες μέρες”. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της Θεσσαλονίκης αντανακλά και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιφέρειες είναι στο “κόκκινο”. Κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού από το καλοκαίρι ήδη πολλά περιστατικά είχαν εξελιχθεί σε υγειονομικές βόμβες. Θυμίζουμε ότι αρκετοί γάμοι στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν σάλο με την απροσεξία των παρευρισκομένων.

Κανείς δεν ξεχνά τη διασπορά στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν παρατηρηθεί και φαινόμενα ανευθυνότητας, με πολλούς κατοίκους να φεύγουν μετά τις 12 τη νύχτα, όταν έκλειναν τα μαγαζιά εστίασης στην πόλη, για να συνεχίσουν τη διασκέδασή του σε κοντινές πόλεις. Με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό, φαινόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση που συμμετείχε.

Μάλιστα, την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το αποχαιρετιστήριο πάρτι που διοργανώθηκε στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης λίγο πριν το lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, στο τέλος του Οκτωβρίου. Εκτός αυτού, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου δεν έγινε όπως θα έπρεπε, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα. Ένας από τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, βρέθηκε θετικός στον κορονοιό.

Ο λόγος για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου Θεόκλητο ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσίασε, στις 30 Οκτωβρίου, συμπτώματα και στο τεστ COVID-19 στο οποίο υποβλήθηκε, διαγνώσθηκε θετικός. Ωστόσο, και στον αθλητισμό τα κρούσματα είναι πολλά, με την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη να παρουσιάζει δεκάδες κρούσματα.

Βατόπουλος: Υπάρχει πιθανότητα παράτασης του lockdown -Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown ανέφερε σήμερα, ο καθηγητής Μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως «φυσικά θα κάνω το εμβόλιο Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.

Exit mobile version