Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαρδαλιάς live: Έκτακτη ενημέρωση – Νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη
ΟΙ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ

Χαρδαλιάς live: Έκτακτη ενημέρωση – Νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Χαρδαλιάς live: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη - Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα σήμερα

Χαρδαλιάς live: Νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχεόρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά έγιναν στον απόηχο των 2752 κρουσμάτων κορωνοϊού και του «μαύρου» ρεκόρ θανάτων με 43.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

Σε όλη την επικράτεια από τις 9 – 5 το πρωί περιορισμός μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος ισχύουν τα SMS και η βεβαίωση εργαζομένων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύει από την Παρασκευή 13/11.

Ατομική άθληση: Δεν αφορά τις προπονήσεις στα πλαίσια σωματίων. Αφορά μόνο σε προσωπική άσκηση, έως 3 άτομα. Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τηλεργασία: Κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό και θα ενημερώνει για το ποιοι έχουν βγει τηλεργασία.

Περιορισμοί κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Από Παρασκευή το βράδυ περιορισμός κυκλοφορίας από 09.00 το βράδυ μέχρι τις 5.00 το πρωί. Μετακίνηση μόνο για εργασία μετάβαση σε νοσοκομείο και βόλτα κατοικίδιου.

Εφιαλτικό σενάριο: Χριστούγεννα με lockdown

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι κρούουν ‘καμπανάκια’ για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, προειδοποιώντας πως αν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων το διάστημα που εφαρμόζεται το καθολικό lockdown είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και τον Δεκέμβριο χωρίς να αποκλείεται και η περίοδος των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τις χώρες της Ευρωζώνης να οδεύουν προς παράταση του lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Εικόνα για το κατά πόσο είναι αποδοτικά τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί θα έχουν στις αρχές Δεκεμβρίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην αρχή του lockdown, πως το εάν θα ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

Τα ιδιαιτέρως υψηλά νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, η αλόγιστη χρήση sms που ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία και φανερώνει άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και το γεγονός πως η κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, κάνουν τους επιδημιολόγους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να μιλήσουν με σιγουριά για την περιόδο άρσης του lockdown.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει το άνοιγμα επιπλέον 50 ΜΕΘ, ενώ παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως υψηλός.

Λαζανάς: Το απαγορευτικό μπορεί να ισχύσει και μέσα στο Δεκέμβριο

Ένας από τους ειδικούς που μίλησαν για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είναι ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος τόνισε πως”το απαγορευτικό μπορεί να συνεχιστεί και μέσα στο Δεκέμβριο, αν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού”. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες καθώς όπως επισήμανε “δεν είμαστε πειθαρχημένοι”, ενώ έκανε γνωστό πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, απόφαση που θα κριθεί από το κατά πόσο θα κριθούν επιτυχή τα ήδη ισχύοντα.

“Φοβάμαι ότι δεν θα αποδώσουν τα μέτρα γιατί δεν είμαστε πειθαρχημένοι” δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, κάνοντας γνωστό πως η αποτίμηση των μέτρων που πάρθηκαν τώρα θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα ο κ. Λαζανάς ξεκαθάρισε ότι “τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είμαστε πολύ πιεσμένοι” τονίζοντας πως “για να επιβιώσουμε πρέπει να μείνουμε σπίτια μας”. Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, δίνοντας σαν παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.

“Να φτιάξουμε ένα σταθερό κύκλο επαφών”

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη συνέντευξή του έθιξε και το ζήτημα των απεριόριστων κοινωνικών επαφών δίνοντας και ένα σχετικό παράδειγμα προς αποφυγή, για τον περιορισμό της διασποράς. “Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις μας και τις ανεξέλεγκτες κοινωνικές επαφές. Θα πρέπει να φτιάξουμε ο καθένας ξεχωριστά ένα μικρό και σταθερό κύκλο επαφών, για να ξέρουμε με ποιους ερχόμαστε σε επαφή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, δίνοντας το στίγμα για το πως πρέπει να διαχειριστούμε τις κοινωνικές συναναστροφές εν μέσω πανδημίας.

 Εξαδάκτυλος: Έχουμε πόλεμο, οι «άμαχοι» κλειδαμπαρωθείτε στο σπίτι

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου». Ο ίδιος σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επισημαίνει: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι “άμαχοι” να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

Βατόπουλος: Θα ζούμε με τη μάσκα όλο τον χειμώνα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβολιογίας, Άλκης Βατόπουλος επισήμανε πως την άλλη εβδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30 Νοεμβρίου και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown”, Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως εξήγησε, το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο τον χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Τέλος, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.

Παπαθανάσης: Αν όλα πάνε καλά θα ανακοινώσουμε το σχέδιο ανοίγματος μια εβδομάδα πριν τη λήξη του lockdown

Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη ξεκινήσει να καταστρώνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση να κάνει γνωστό ότι υπάρχει ήδη και “το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν την λήξη του lockdown”.

Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημία θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο, αναφέροντας πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και προγραμματισμένα. Για την εστίαση μάλιστα, είπε ότι αν όλα πάνε καλά ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Παράλληλα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει “κόφτης” στα SMS, είπε ότι αυτό το εξετάζει η κυβέρνηση. “Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις